Tot ce trebuie să știi despre părul bebelușului tău

În primele luni de viață, părul bebelușului are nevoie de atenție specială.

Când sunt mici și atât de delicați, chiar și spălatul pe păr poate fi o adevărată provocare pentru mămici. M-am gândit să vin în întâmpinarea nevoilor actualelor și viitoarelor mămici cu o serie de recomandări prin care să descoperi pașii îngrijirii corecte a părului la nou-născut și bebeluș.

Sunt hairstylist și mamă, iar aceste recomandări pe care ți le ofer sunt din propria mea experiență cu cele 2 fetițe ale mele – Ambra și Petra.

Citește mai departe și află mai multe în acest ghid despre îngrijirea părului la bebeluși.

   Îngrijirea părului la nou-născut

Primele fire de păr ale nou-născutului nu sunt chiar păr, ci este vorba de aşa-numitul puf. Acesta necesită o atenție deosebită.

Părul bebelușului are o structură diferită de cel al copiilor mai mari și al adulților, fiind foarte fragil și delicat. Acesta arată asemeni unui puf, nu are rădăcini și va cădea la scurt timp după naștere, de la o săptămână – două, până la 2 luni. Apoi va începe noua producție de păr.

Nu compara părul copilului tău cu cel al altora, pentru că fiecare bebeluș este diferit. De exemplu, fetele mele, atât Ambra, cât și Petra, au avut încă de la naștere un păr destul de lung și bogat.

  Spălatul părului

Bebelușii trebuie spălați încă de la început, în fiecare zi. Ei sunt spălați din maternitate, după naștere, pentru a fi curățați de placentă. Atunci când speli corpul bebelușului, poți spăla și capul.

  Șamponul potrivit

Din moment ce atât pielea, cât și scalpul și părul bebelușului sunt extrem de delicate, alegerea șamponului poate fi o provocare. Din fericire, în prezent există în comerț numeroase produse special destinate bebelușilor, testate dermatologic, potrivite pentru pielea / scalpul lor.

 

Iată câteva elemente pe care trebuie să le respecte un șampon potrivit pentru bebeluși:

  • Optează pentru un șampon hipoalergenic, care minimizează riscul de reacții alergice la pielea sensibilă a bebelușului.
  • Evită produsele cu parfumuri puternice, deoarece acestea pot irita scalpul.
  • Alege un șampon care nu conține parabeni, coloranți artificiali, SLS (sulfat de sodiu lauret), substanțe chimice folosite în unele produse de îngrijire personală și care pot fi iritante.
  • Optează un șampon cu o formulă blândă, care să nu irite ochii sensibili ai bebelușului în timpul spălării. Există șampoane “fără lacrimi” concepute special pentru a minimiza disconfortul în cazul în care produsul intră accidental în ochii bebelușului.
  • Alege un șampon cu pH neutru, acesta fiind important pentru a menține echilibrul natural al scalpului și a preveni orice disconfort.
  • Verifică dacă produsul este testat dermatologic, ceea ce indică faptul că a fost evaluat pentru siguranță pe pielea umană și este potrivit pentru utilizarea la bebeluși.

Frecvența spălării

Frecvența spălării părului coincide cu cea a băiței – adică zilnic. Utilizează apă călduță la aproximativ 37°C și șampoane speciale pentru copii. Verifică apa cu un termometru sau cu cotul tău, pentru că acolo îți dai seama de temperatura corectă.

Deși ai putea crede că părul bebelușului nu se îngrașă pentru că glandele sebacee de la nivelul scalpului nu produc sebum la nivelul celor ale unui adult, adevărul este că fiind ținuți în brațe, mângâiați, iubiți toată ziua și stând în pătuț li se îngrașă destul de rapid și lor părul.

Este important ca bebelușii să fie spălați zilnic pe cap, deoarece ei regurgitează destul de des și, stând în majoritatea timpului pe spate, în pătuț, trebuie să avem grijă de igiena zonei din spatele urechii și a gâtuțului

Așadar, spălatul pe cap va fi o parte importantă din îngrijire micuților, încă din primele zile, în primul rând pentru eliminarea scuamelor de dermatită care se formează pe scalp, cât și pentru o igienă completă.

De asemenea, atunci când speli copilul este important să ai grijă și la curățarea urechiușelor. Apa poate pătrunde în ele, astfel că este necesar să folosești bețișoare speciale de urechi pentru bebeluși, ce au o protecție, pentru a elimina apa, dar și pentru a elimina supra-producția de clei, ce adesea se poate regăsi în par sau în spatele urechiușelor.

  Uscarea

Eu am experimentat cu cele două fetițe ale mele încă de la început uscarea folosind uscătorul de păr, mai ales că fetițele mele au avut încă de la început un păr bogat și lung.

Bebelușilor le place și sunt atrași de sunetul uscătorului de păr, fiind pentru ei un „white noise”, similar cu sunetele pe care le auzeau cât timp erau în burtică. Așa că nu trebuie să te temi că acesta ar fi deranjant pentru copilași.

Când folosești uscătorul optează pentru o treaptă joasă de temperatură și viteză mică, ținându-l la 15 cm distanță de păr. De asemenea, nu îl ține într-un singur loc, ci mișcă-l destul de repede. Ține o mână pe uscător și pe cealaltă pune-o în fața jetului de aer, pentru a proteja fața și scalpul bebelușului.

    Pieptănatul

Piaptănă părul cu o perie cu peri moi, special concepută pentru copii, pentru a preveni încurcarea și a menține părul într-o stare sănătoasă.

Bebelușii stând cu capul pe spate până la 4-5 luni, părul lor tinde să se încurce la ceafă. De aceea pieptănatul este importat atât pentru descurcare, cât și pentru a elimina firele de păr care cad.

Folosește peria bebelușului pentru acest lucru. Este o perie cu fire extrem de fine, delicate, creată special pentru părul lor fin și fragil.

   Dermatita seboreică la bebeluși

În cazul în care bebelușul are condiții specifice ale pielii sau scalpului, cum ar fi dermatita seboreică, consultă medicul pediatru pentru recomandări specifice de produse.

Dermatita seboreică pe scalpul bebelușului este o afecțiune comună, manifestată prin apariția unor mici coji galbene sau albe, adesea cunoscute sub numele de „cojițe de lapte”. Dacă observi aceste cruste galbene sau scuame pe scalp consultă medicul pediatru pentru a primi recomandări specifice și folosește șampoane delicate pentru a calma simptomele.

Această condiție, deși inofensivă, poate fi supărătoare atât pentru părinți, cât și pentru copilași

Pentru a gestiona dermatita seboreică, este recomandat să speli scalpul bebelușului cu un șampon delicat, special formulat pentru sugari, testat dermatologic, cu indicații speciale pentru dermatita seboreică a bebelușului.

Există și periuțe speciale care se pot folosi pe scalp, în timpul băii, extrem de blânde, special create pentru eliminarea cojițelor de pe scalp produse de dermatită. Pentru că doar cu ajutorul buricelor degetelor este dificil să le elimini, te poți folosi de astfel de accesorii ce realizează un masaj blând al scalpului, ca o mângâiere.

Dacă simptomele persistă sau devin severe, este important să consulți medicul pediatru pentru recomandări specifice și tratament adecvat.

Alte recomandări de ajutor pentru mămici în îngrijirea părului bebelușului

  • Păstrează unghiile scurte și tăiate pentru a evita orice risc de zgâriere a scalpului în timpul băii, în timp ce îl piepteni sau în alte momente ale zilei.
  • Înclude un masaj ușor al scalpului, în rutina de baie, fără a folosi ulei, pentru a stimula circulația sanguină și a relaxa bebelușul. De asemenea, masează și pielea bebelușului pentru relaxare și un moment special de conexiune. La masajul corpului folosește un ulei cât mai natural, potrivit nevoilor pielii fine a copilașului.
  • Fii atentă la orice semn de iritație, mătreață sau modificare a aspectului scalpului și consultă medicul pediatru în cazul în care apar probleme.
  • Bebelușii au un obicei de a se prinde, a se trage sau a-și pune mânuțele în păr. Acest lucru l-am observat și eu, la fetițele mele – deseori stăteau cu mânuțele în păr sau se apucau de el în diverse momente.

Acest lucru este pur și simplu un mod de a-și satisface acel sentiment de siguranță, prinzând cu mânuțele părul lor, hăinuțele, părul mamei, fiind un lucru absolut normal.

  • Din categoria MITURI: Tunsul la chelie este doar un mit. El nu ajută părul să se îndesească și nici să devină mai gros.

Ne naștem cu un număr fix de foliculi de păr, astfel că tunsul „la zero” nu are cum să îi înmulțească. Singura coincidență pentru care firul de păr al copilului poate părea mai gros și mai des după tunsul la chelie este faptul că se produce schimbarea de la părul de bebeluș, la cel al copilului.

  • Transformă ritualul de baie într-un moment plăcut de legătură cu bebelușul tău. O atenție suplimentară și tandrețe vor face întreaga experiență mai plăcută pentru ambii.

Îngrijirea părului bebelușului este mai mult decât un simplu ritual, este o expresie a dragostei și atenției pe care le acorzi micuțului tău. Cu produse adecvate, atenție sporită și urmarea indicațiilor potrivite, vei contribui la menținerea sănătății și frumuseții naturale a părului bebelușului tău.

 

În fiecare șuviță se ascunde o bucurie, iar îngrijirea lor cu delicatețe va contribui la un început sănătos și plin de fericire pentru micuțul tău.

 

Poți distribui articolul, pentru a descoperi și alte mămici toate aceste recomandări!

𝑃𝑎𝑟𝑚𝑦 ʜᴀɪʀsᴛʏʟɪsᴛᴜʟ ᴛᴀᴜ

0 759 Views

Leave a comment