Cum ai grijă de părul tău ca actuală sau viitoare mămică?

Maternitatea este una dintre cele mai frumoase, magice și înălțătoare experiențe. Nimic nu se poate compara cu clipele petrecute alături de minunea ta, așa că, este firesc ca, atunci când copilașul își face apariția să aveți nevoie de mai mult timp pentru voi.

Această perioadă vine și cu multe schimbări pentru tine, ca mămică. Una dintre aceste ar fi starea părului tău, care poate fi afectată de hormoni și de alte factori.

În cele ce urmează vom vorbi mai multe despre provocările legate de păr în timpul sarcinii și după, produsele potrivite, cum să stopezi căderea părului și cum ai grijă de el, așa cum se cuvine, bucurându-te, deopotrivă, de timp pentru tine și copilul tău.

 

Căderea părului în sarcină

Cauzele căderii părului în sarcină sunt, în principal, de natură hormonală.

În timpul sarcinii, nivelul de estrogen crește și acest lucru poate duce la o creștere a părului, modificări ale texturii firului de păr și o creșterea grosimii acestuia. Nivelurile ridicate de progesteron, ce afectează ciclurile de creștere ale părului, poate provoca căderea.

În plus, stresul, anumite afecțiuni, carențe de vitamine sau tensiune apusă pe păr (prin prinderea mult prea stânsă) sunt și ele implicate în căderea părului.

 

Însă, nu trebuie să te îngrijorezi, pentru că soluții există.

În primul rând, asigurați-te că ai o dietă sănătoasă și echilibrată, bogată în proteine, vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea părului. Acestea ar fi:

  • vitaminele din grupul B pentru rezistență și textură;
  • vitamina C pentru creștere;
  • vitamina A, pentru menținerea hidratării prin producția naturală de sebum;
  • vitamina E, ce susține circulația la nivelul scalpului.

 

Fii blândă cu părul tău. Atunci când îl speli folosește mișcări gentile, iar la pieptănat / periere, începe dinspre vârfuri și mergi spre rădăcină, pentru a evita ruperea sau smulgerea părului, dacă este încurcat. O perie pentru extensii, cu peri de 2 tipuri – din plastic și din păr de mistreț va fi foarte utilă.

 

De asemenea, poți folosi fiole care se aplică pe scalp (de exemplu: Crescina), loțiuni tonice și tratamente topice, precum și suplimente alimentare (cum ar fi: Focapil, Doppelherz Aktiv). Poți descoperi mai multe informații despre acestea din articolul precedent: https://parmychirculescu.ro/2023/03/19/vitamine-si-suplimente-pentru-par/#more-1125

Atenție însă, în sarcină și alăptare este important să verifici cu medicul ginecolog vitaminele pe are le poți lua.

De asemenea produsele pentru păr cum ar fi șampoanele, măștile sau balsamurile cu cheratină, biotină sau ulei de ricin sunt de ajutor pentru stimularea creșterii părului. Folosește produse cu textură blândă, pentru că sunt mult mai delicate cu părul.

Pentru a ajuta părul să rămână puternic și a diminua căderea lui, o tunsoare poate fi și ea de ajutor. Acest lucru nu înseamnă că vei fi nevoită să-ți tunzi părul scurt, ci doar să îl ajuți puțin, să-l reîmprospătezi prin tunderea vârfurilor.

 

Produse pentru păr potrivite în timpul sarcinii și alăptării

Când ești însărcinată sau alăptezi, trebuie să fii atentă la produsele pe care le folosești pentru îngrijirea părului. De aceea, pentru a te asigura de compatibilitatea produselor folosite cu sarcina și / sau alăptarea, poți să le verifici ingredientele pe acest site: https://www.e-lactancia.org

 

Iată câteva astfel de ingrediente de evitat în această perioadă:

  • Parfumul (Perfume /Fragrance) – este, de obicei, un cocktail chimic din mai multe ingrediente, inclusiv ftalați și solvenți industriali;
  • Parabenii, conservanți sintetici menționați astfel: metilparaben (E218), etilparaben (E214), propiparaben (E216), butilparaben și heptylparaben (E209), ce pot perturba hormonii din organism și chiar afecta fertilitatea;
  • Ftalații (Phthalates – DEP / DBP / DEHP), ce se găsesc, de regulă, în fixativ și au rolul de a menține parfumul un timp îndelungat, față de care femeile însărcinate sunt deosebit de vulnerabile la efectele lor;
  • Sulfatul de sodiu (Sodium Lauryl Sulfate – SLS), un agent care face ca un produs să creeze spumă, poate provoca senzații de iritare la nivelul scalpului, pielii și ochilor, fiind de evitat în timpul sarcinii, când pielea este mai sensibilă;
  • Formaldehidă (Formaldehyde), asociată cu probleme de fertilitate și avortul spontan.

 

În locul produselor care ar putea conține aceste ingrediente poți folosi produse naturale, fără parfumuri artificiale, parabeni, sulfați sau coloranți, cu ingrediente cum ar fi uleiurile esențiale, aloe vera, uleiul de argan, jojoba, cocos, etc.

 

Vopsitul părului în sarcină și după

Deși acest mit există și se tot vehiculează, sarcina și vopsitul părului nu trebuie să se excludă reciproc.

Dacă vrei să te vopsești în timpul sarcinii, este recomandat să aștepți până la finalizarea primului trimestru, deoarece este un moment deosebit de important în dezvoltarea fătului și orice substanță toxică ar putea fi periculoasă. Poți să te vopsești din trimestrul de sarcină 2 și așa te asiguri că fătul a depășit etapa critică de dezvoltare.

Însă, foarte important este să discuți cu medicul tău înainte de a lua orice fel de decizie referitoare la vopsit.

 

O tehnică extrem de potrivită și îndrăgită pentru actualele și viitoarele mămici, pe care eu o recomand cu căldură, este cea de balayage / foilyage.În primul rând, acesta nu atinge scalpul, fiind mult mai sigură în sarcină și alăptare și este ușor de întreținut.

Așadar, va fi o variantă minunată pentru tine, a mămică, pentru că se conferă un aspect natural și sănătos părului, ce se poate menține timp de 6 luni până la 1 an.

Alimente benefice pentru păr în sarcină

În dieta ta poți include aceste 10 super-alimente care fac minuni pentru sănătatea și frumusețea părului tău în sarcină:

  1. Germenii de mei au un conținut ridicat de vitamina E și contribuie la stimularea circulației sanguine la nivelul scalpului, îmbunătățind astfel aportul de nutrienți către foliculii de păr.
  2. Germenii de quinoa sunt bogați în proteine și aminoacizi esențiali ce contribuie la întărirea firului de păr și la prevenirea fragilității, oferind astfel un suport esențial în perioada de sarcină.
  3. Semințele de floarea soarelui sunt o sursă importantă de vitamina B6, care joacă un rol crucial în reglarea hormonilor, contribuind la menținerea sănătății părului.
  4. Semințele de in au un mare conținut de acizi grași Omega-3 care contribuie la hidratarea scalpului și reducerea riscului de mătreață, oferind un suport nutritiv.
  5. Lucerna este bogată în vitamina A și fier, contribuie la menținerea sănătății scalpului și previne căderea excesivă a părului.
  6. Aloe vera are proprietăți hidratante și calmante, potrivite pentru scalpul sensibil al femeilor însărcinate, ajutând la menținerea unui suport sănătos pentru creșterea părului.
  7. Orzul verde conține o varietate de vitamine și minerale esențiale, inclusiv vitamina C și zinc, care susțin sănătatea părului și previn căderea.
  8. Pătrunjelul conține vitamina K și fier, oferind nutrienți esențiali în perioada de sarcină.
  9. Stevia, datorită conținutului său de antioxidanți, ajută la protejarea foliculilor de păr împotriva stresului oxidativ, menținând sănătatea acestora.
  10. Algele sălbatice verzi-albastre conțin minerale esențiale, cum ar fi iodul, care este crucial pentru funcționarea optimă a glandei tiroide, contribuind astfel la sănătatea generală a părului în timpul sarcinii.

 

Îngrijirea părului ca mămică

Cum mămicile au nevoie de cât mai mult timp pentru ele și pentru copilașii lor, am selectat pentru tine câteva sfaturi, recomandări și trucuri rapide și eficiente pe care le poți folosi pentru a-ți menține părul frumos și sănătos.

  • Poți alege o tunsoare ușor de întreținut, care nu necesită coafare, cum ar fi cele scurte, un bob / pixie sau, dacă îți dorești părul lung, o tunsoare în straturi ce oferă volum.
  • Pentru un aspect proaspăt al părului, când timpul nu îți permite să te speli pe păr exact atunci când ai dori, poți să folosești produse de coafat cu efect texturizant sau șampon uscat. Însă, pentru a evita acumularea lor pe scalp, ziua imediat următoare utilizării lor spălarea este necesară.
  • Vopsitul prin tehnica de balayage poate fi o opțiune excelentă, dacă ești mămică full-time, deoarece această tehnică de vopsire nu necesită o întreținere regulată și nu afectează rădăcinile firului de păr.

De asemenea, poți opta pentru nuanțe naturale.

  • Evită utilizarea produselor de styling sau ăngrijire care conțin alcool sau alte substanțe iritante, deoarece acestea pot usca scalpul și pot provoca mâncărimi sau descuamare. Optează pentru produsele de styling care conțin ingrediente naturale și hidratante.
  • Pentru a-ți menține părul sănătos și strălucitor, asigură-te că îl hrănești din interior. Consumă alimente bogate în proteine, vitamine și minerale, cum ar fi ouăle, peștele, legumele cu frunze verzi și fructele de pădure. De asemenea, nu uita să bei suficientă apă pentru a menține hidratarea părului și a pielii.

 

  • Somnul este și el un aspect extrem de important pentru sănătatea și frumusețea părului tău în sarcină, având un rol vital în regenerarea întregului organism. Asigură-te că te odihnești suficient în această etapă din viața ta, mai ales după naștere, deoarece așa se refac toate structurile corpului, inclusiv părul.
  • În plus, un alt aspect pe care l-am constatat în acești ani, în perioada de sarcină și după, ar fi hidratarea și importanța acesteia pentru integritatea părului. Dacă nu bei suficientă apă și nu te odihnești suficient (firește că și alimentația joacă un rol în acest capitol) părul se deteriorează mult mai rapid, capătă un aspect mat și își fac apariția vârfurile despicate. Astfel că, pentru a evita apariția unui păr degradat și electrizat (cu aspect frizzy) nu neglija aceste aspecte: somnul, alimentația și hidratarea (cu apă).

 

Chiar dacă ar putea părea că îngrijirea părului în timpul sarcinii și după naștere este o provocare, cu pași mici, ușor de făcut și produsele potrivite vei putea avea un păr sănătos și frumos, ca proaspătă mămică.

Știu cât de frumoasă poate fi această perioadă, prin care am trecut și eu, la rându meu, așa că îmi dau seama cât de important este timpul pentru tine, timp de care să te bucuri alături de copilul tău. De aceea, sper ca aceste recomandări să îți fie de ajutor și să poți să le împaci pe ambele: un păr frumos, sănătos, de care să ai grijă așa cum se cuvine, dar și timp pentru tine.

 

M-aș bucura dacă ai împărtăși acest articol și cu alte mămici (actuale și viitoare).

Parmy hairstyilistul tău

0 403 Views

Leave a comment