Vara este sezonul în care petrecem mult mai mult timp afară, la plajă sau la piscină, de aceea, părul nostru are nevoie de o îngrijire specială. Expunerea la soare, apa sărată sau cu clor pot duce la deteriorare.
Tocmai din acest motiv, am pregătit pentru tine câteva recomandări ca să poți menține strălucirea, vitalitatea și sănătatea părului tău pe tot parcursul sezonului estival.
Citește mai departe și descoperă ce ai de făcut ca să-ți menții părul sănătos!
Cum îți protejezi părul de soare?
Soarele, mai exact radiațiile UV, dăunează sănătății părului. La fel cum folosești pe față și corp cremă cu factor de protecție solară (SPF), și părul are nevoie de extra protecție, în sezonul cald.
Produse cu protecție solară pentru păr
Există numeroase produse cu factor de protecție solară destinate special părului, atât profesionale (folosite în salon), cât și mass market (din comerț). Acestea pot fi sub formă de spray-uri, creme sau produse tip leave-in, care nu se clătesc și mențin legăturile proteice din interiorul fibrelor părului și creează o peliculă protectoare (o barieră) pe suprafața firului de păr, ce blochează radiațiile nocive, fără să îl încarce.
De asemenea, există șampoane „after sun” și măști cu ingrediente hrănitoare, ca vitamine, minerale și proteine, destinate folosirii după plajă / post expunere la soare. Acestea pot să conțină sau nu sulfați, parabeni, parfum sau alcool. Eu le prefer pe cele fără, fiind ideale pentru o curățare delicată – exact ce părul tău are nevoie după o zi de înotat la piscină sau stat în apa mării. Folosindu-le vei păstra uleiurile naturale hrănitoare din componența părului tău, nu se va mai degrada atât de ușor și, în plus, culoarea părului vopsit se va menține mai mult timp.
O protecție solară reală o oferă produsele care nu se clătesc, rămânând pe firul de păr.
Este important să aplici astfel de produse cu factor de protecție cu aproximativ 20 de minute înainte de a ieși din casă, pentru a le da timpul necesar să pătrundă așa cum trebuie în cuticula firului de păr. Îți recomand să te folosești de spray-urile sau leave-in-urile cu SPF ori de câte ori petreci un timp îndelungat în soare, mergi la plajă sau călătorești într-o destinație de vacanță cu soare intens.
Asigură-te că le distribui uniform, prin periere pe firul de păr, pentru că, în caz contrar, va fi doar o peliculă de spray pe deasupra părului.
Uleiurile precum cel de cocos, jojoba, avocado etc. nu oferă protecție în momentul expunerii la soare, dimpotrivă fac părul să fie predispus efectelor dăunătoare ale acestuia.
Când vorbim despre protecția solară nu putem vorbi despre un coafat sau bucle și protecție solară. Ca protecție de zi cu zi, te poți folosi de eșarfe, pălării sau coafuri care nu lasă să fie expus foarte mult din păr la soare (cocuri, împletituri etc.).
În schimb, dacă te duci la mare sau la piscină, aplică neapărat protecție soalară. Acasta va trebui reaplicată cât mai des, preferabil din 2 în 2 ore, pe tot parcursul expunerii la soare.
Pentru a evita daunele solare asupra părului:
- Redu expunerea directă la soare, în intervalul orar 10:00 – 16:00, când radiațiile UV sunt cele mai puternice.
- Evită utilizarea excesivă coafării termice (cu placa și ondulatorul), deoarece ar putea accentua efectele nocive ale razelor solare asupra firului de păr. De asemenea, când le folosești nu uita să aplici un produs de protecție termică.
- Și, folosește protecția solară, atât pe păr, cât și la nivelul pielii. Reține că toate produsele cu SPF au o eficiență limitată în timp, așa că, dacă petreci mai mult timp în soare sau intri în apă, ele ar trebui reaplicate periodic pentru a te asigura că părul tău este protejat așa cum se cuvine.
Pregătirea de plajă / piscină
Acum, că am „notat” să punem în bagajul de vacanță sau geanta cu care mergi la piscină protecția solară pentru păr, ne mai rămâne un detaliu important. În afara radiațiilor UV, vara mai aveam de-a face cu un factor degradant pentru podoaba noastră capilară: apa sărată, de mare și cea cu clor, din piscină.
Apa sărată și părul
Părul este format din 80% apă, iar, în momentul în care o pierde devine degradat și casant. Apa de mare, cu un conținut ridicat de sare, are acest efect de a elimina apa din firul de păr, ducând la acel aspect uscat, aspru și fragil. Această deteriorare conduce la vârfuri despicate și rupere.
Clorul din piscină și părul
Nici clorul din piscină nu trebuie trecut cu vederea când vine vorba de păr, în special în cazul părului blond / decolorat și a celui vopsit. Clorul acționează extrem de rapid asupra firului de păr, dizolvând bariera lipidică a acestuia și determină eliminarea uleiurilor naturale din cuticulă. De aceea, expunerea îndelungată a părului la clorul din apa piscinelor îl poate face extrem de poros și casant.
În ceea ce privește părul vopsit, mai ales în cazul culorilor speciale / nuanțelor neon, apa din piscină și cea sărată duc la decolorare. Clorul schimbă culoarea părului, provocând chiar apariția nuanțelor verzui în părul blond.
Cum îți protejezi părul de clor și sare?
Pentru a reduce absorbția sării / clorului în firul de păr și a preveni deshidratarea și decolorarea sa, poți să îți iei câteva măsuri:
- Înainte de a intra în apa mării sau în piscină, clătește-ți părul cu apă dulce (curată), pentru a crea un strat suplimentar de protecție și a preveni să pătrundă prea multă sare / clor în firul de păr.
- De asemenea, este important să menții părul hidratat. După ce părul este complet ud, înainte să intri în apă, aplică un strat subțire de balsam sau un produs tip leave-in formulat pentru vară. Acesta va aduce un plus de nutrienți părului și funcționează ca o barieră. Poți alege un produs tip spray, care este ușor de purtat la tine și de aplicat la nevoie.
- După ce ieși din apa sărată de mare sau din piscină, clătește-ți părul cu apă curată, mai întâi, apoi cu un șampon special formulat pentru vară ce va elimina din păr toate reziduurile nocive lui. Apoi, aplică un balsam hidratant, o mască hrănitoare sau un tratament intens „after-sun”, pentru a restabili hidratarea.
- După ce părul a fost expus la apa sărată, cu clor sau la soare, masca hidratantă va trebui ținută un timp ceva mai îndelungat pe păr, minim 10-15 minute, ca toate ingredientele nutritive să pătrundă în cuticulă și să hrănească firul în profunzime. Un truc ar fi ca, după o zi de plajă, să îți speli părul cu un șampon special conceput post expunere la soare, îl usuci în proporție de 80% și aplici o mască de hidratare. Dormi cu ea peste noapte și dimineața speli din nou părul și mai aplici încă o dată masca și părul își va reveni.
Alte trucuri de ajutor
- Pe cât posibil, lasă-ți părul să se usuce liber, la aer, pentru a preveni deteriorarea produsă de temperaturile ridicate ale uscătorului. Reține că, atunci când este ud, părul tău este mult mai fragil, de aceea este recomandat să nu dormi cu el astfel.
Dacă folosești, totuși, uscătorul de păr, ține-l la o distanță de 20 cm și pe o treaptă de temperatură mai joasă.
- Vara părul fiind supus unui stres suplimentar cauzat de factorii externi, evită utilizarea excesivă a coafării termice și optează pentru coafuri cât mai naturale și lejere, care să nu solicite prea mult părul.
- Dacă practici sport în aer liber vara aceasta, optează pentru o coafură lejeră, cum ar fi o împletitură sau ponytail, ce va diminua expunerea sa la soare și degradarea cauzată de frecarea excesivă sau de ruperea firului de păr.
- Cum sănătatea vine din interior, bea suficientă apă pentru a menține hidratarea părului și a scalpului, ce vor contribui la sănătatea și strălucirea părului.
- Consumă o dietă echilibrată și bogată în nutrienți esențiali pentru sănătatea părului, precum proteine, vitaminele A, C și E, precum și mineralele zinc și fier. Include alimente precum pește, ouă, nuci, semințe, fructe și legume în alimentația ta zilnică.
- Pentru a menține părul sănătos, nu uita să îți programezi vizite periodice la coafor pentru a-ți tunde vârfurile despicate și pentru a-ți menține părul îngrijit în timpul verii.
- Înainte de a pleca în vacanță / concediu, fă-ți o listă cu produsele de care părul tău va avea nevoie, pentru a te asigura că-l îngrijești așa cum se cuvine, chiar și când ești departe de casă.
Acum, că știi ce ai de făcut, tot ce-ți mai rămâne este să te bucuri din plin de vară. Sper că îți vor fi de ajutor și vei lua în considerare aceste recomandări, pentru a preveni daunele cauzate de factorii externi și a-ți menține părul sănătos și frumos.
Poți distribui articolul, pentru a descoperi și prietenele tale sfaturile!
𝑃𝑎𝑟𝑚𝑦 ʜᴀɪʀsᴛʏʟɪsᴛᴜʟ ᴛᴀᴜ