Vitamine și suplimente pentru păr

Îngrijirea părului nu se limitează doar la respectarea unei rutine corecte și tunsul periodic. Este important să acorzi atenție și alimentației, în special vitaminelor și mineralelor, deoarece și de acestea depind aspectul general și sănătatea părului tău.

De la vitaminele esențiale pe care le poți procura din alimente și până la suplimente sau fiolele (soluțiile topice) pentru stoparea căderii și fortifierea părului, există o serie de nutrienți cheie care te vor ajuta să îți menții părul strălucitor, sănătos și cu un aspect de invidiat.

În cele ce urmează îți voi spune mai multe despre aceste vitamine și ce suplimente există, precum și beneficiile lor, pentru a putea avea grijă de părul tău așa cum se cuvine. Citește în continuare și descoperă-le!

 

Vitamine și minerale necesare pentru păr și rolul lor

Pe lista vitaminelor și mineralelor de care părul nostru are nevoie se numără:

  • Vitamina A – ce ajută la producerea de sebum, un ulei natural al scalpului care ajută la menținerea hidratării părului. Carențele de vitamina A pot duce la scalp uscat, mătreață și păr fragil.

Sursele alimentare de vitamina A includ: morcovii, cartofii dulci, spanacul, mango și pepenele galben.

  • Vitamina B7 (Biotina) – menține sănătatea cuticulei firului de păr și poate preveni căderea părului.

Surse alimentare în care o găsești: ouăle, avocado, ciupercile, nucile și semințele.

  • Vitamina C – este importantă pentru producerea de colagen, care ajută la menținerea elasticității și fermității părului. Aceasta poate ajuta, de asemenea, la prevenirea ruperii părului și la creșterea părului sănătos.

O poți găsi în: citrice, kiwi, căpșuni și ardei gras.

  • Vitamina D – este importantă pentru sănătatea oaselor și a pielii. O deficiență de vitamina D poate duce la scalp uscat și la căderea părului.

În cantități mici, dar fără a acoperi necesarul zilnic, Vitamina D se găsește în următoarele alimente: ouăle, ficatul, peștele gras și ciupercile.

Corpul sintetizează vitamina D în urma expunerii la soare, sub acțiunea razelor UVB. Prin expunerea la soare timp de 10-30 minute, între orele 10:00 – 15:00, cel puțin de două ori pe săptămână, completată de alimentație, ne putem procura necesarul din această vitamină. Însă, atenție! Când te expui la soare folosește de fiecare dată o cremă cu factor de protecție solară (SPF) pentru a-ți proteja pielea de efectele nocive ale radiațiilor UV. Iar, dacă ești la mare sau undeva unde părul tău este expus un timp îndelungat la soare, protejează-l cu o pălărie sau un produs cu filtru UV pentru păr. Aceste produse cu rol de protecție nu vor diminua sau stopa sinteza naturală a vitaminei D în urma expunerii la soare, dar îți vor proteja pielea și părul de efectele deteriorante ale foto-îmbătrânirii produse de radiațiile UV.

  • Vitamina E – este un antioxidant ce protejează părul de stresul oxidativ. Aceasta ajută, de asemenea, la menținerea sănătății scalpului și la îmbunătățirea circulației sângelui către scalp.

Surse alimentare de vitamina E includ: nucile, semințele, uleiurile vegetale și avocado.

  • Fierul – ajută la furnizarea de oxigen către foliculii de păr și este important pentru creșterea părului sănătos.

Se găsește în: carne roșie, fasole, spanac și quinoa.

  • Zincul – menține sănătatea foliculilor de păr și la prevenirea căderii părului.

Surse alimentare de zinc includ: carne de vită, ouă, fasole și nuci.

  • Acidul folic – stimulează creșterea celulelor noi și sănătoase, inclusiv cele ale părului.

Îl poți obține din: legume cu frunze verzi, fasole și citrice.

 

Suplimente pentru păr

Suplimentele pentru păr pot fi sub formă de fiole, seruri sau alt tip de produse care se aplică topic, de regulă pe scalp, precum și sub formă de comprimate / vitamine sau suplimente alimentare. Când vine vorba de scopul suplimentelor pentru păr, acestea se împart în 2 categorii principale:

  • suplimente cu un mix complex de vitamine și extracte cu rol țintit în stoparea căderii părului (de regulă, ce conțin și inhibitori ai hormonilor care duc la alopecia androgenetică);
  • suplimente cu rol de creștere și fortifiere a părului, care sunt bogate în vitamine cu acest scop.

De regulă, vitaminele care au rol în stoparea căderii părului, cum ar fi cele din grupul B, A, C și E (găsești mai multe detalii despre Căderea Părului în acest articol) stimulează și creșterea. Vom aborda împreună, în cele ce urmează, pe cele mai populare astfel de produse din comerț de la noi.

Forcapil

Forcapil este unul dintre cele mai cunoscute suplimente pentru păr la ora actuală, grație și promovării sale intense din online. Forcapil produce atât bine-cunoscutele suplimente alimentare (capsule sau jeleuri), precum și produse conexe pentru stoparea căderii părului, de la șampoane și până la loțiuni – tratament.

Este produs de compania franțuzească  Laboratoires Arkopharma. Suplimentele alimentare vin sub mai multe formule, fiecare cu ingrediente cheie cu un rol țintit, astfel:

  • Forcapil păr și unghii
  • Forcapil anti-căderea părului
  • Forcapil jeleuri pentru stimularea creșterii părului ­
  • Forcapil fortifiant cu cheratină.

 Doppelherz Aktiv

Doppelherz Aktiv este un supliment accesibil, ușor de găsit în comerț, ce vine sub următoarele formule:

  • Doppelherz Aktiv Substanțe vitale pentru păr
  • Doppelherz Aktiv Păr Forte – pentru un păr sănătos
  • Doppelherz Aktiv Păr + Piele + Unghii.

Acestea sunt benefice pentru sănătatea și aspectul părului și unghiilor, ajutând la creșterea și întărirea firului de păr, la prevenirea pierderii părului și la menținerea unghiilor sănătoase și puternice.

Crescina

Crescina este un tratament intens pentru stoparea căderii și stimularea creșterii, produs de Labo Cosprophar, un brand elvețian.

Conține ingrediente active precum L-Cisteina și Lysine, care ajută la stimularea producției de keratină, compuși activi cu rol în oprirea căderii și extracte de stejar și quinine, care au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, contribuind la menținerea sănătății părului și a scalpului.

Vine cu formule complexe, sub formă de fiole care se aplică topic, la nivelul scalpului, precum și șampoane conexe. Aceste fiole sunt formulate specific pentru femei și bărbați, fiind împărțite pe grade, în funcție de gravitatea problemei căderii părului, astfel:

  • Crescina Transdermic HFSC – 200 / 500 / 1300 pentru femei sau pentru bărbați cu 2 tipuri de fiole, pentru stoparea căderii și stimularea creșterii;
  • Crescina Transdermic HFSC – 200 / 500 / 1300 pentru femei sau pentru bărbați cu un singur tip de fiole, pentru stimualarea creșterii;
  • Crescina HFSC Follicular Islands – 1700 / 1900 / 2100, pentru femei, respectiv bărbați, recomandate în stadiile avansate ale căderii părului.

 

Cum se iau corect suplimentele pentru păr?

În momentul în care crezi că ai nevoie să suplimentezi o alimentație sănătoasă și echilibrată cu astfel de comprimate pentru păr, este esențial să consulți un medic înainte. Chiar dacă toate aceste suplimente pentru păr nu necesită o prescripție medicală pentru a fi cumpărate și administrate, este important să ceri părerea unui specialist pentru a nu ajunge să ai dezechilibre de vitamine și minerale în organism.

De asemenea, chiar dacă au formule complexe și puternice, suplimentele pentru păr nu vor înlocui un stil de viață sănătos și o dietă bogată în nutrienții esențiali corpului tău, ci doar o completează.

Nu te aștepta ca din primele zile un astfel de supliment pentru păr să facă minuni. Când vine vorba de căderea părului da, se vor putea observa îmbunătățiri la o perioadă mai scurtă de administrare. Însă, este important să urmezi instrucțiunile de utilizare ale produsului și să reții faptul că o astfel de cură de suplimente trebuie să aibă o durată minimă de 3 luni pentru a fi cu adevărat eficientă.

De regulă, suplimentele pentru păr se administrează în două reprize pe an, primăvara și toamna.

 

Iată cum trebuie să procedezi corect:

  1. Consultă un medic pentru a afla care este suplimentul care ți se potrivește și dacă ai nevoie cu adevărat de el.
  2. Citește eticheta produsului pentru a afla doza recomandată și informațiile de utilizare sau (după caz) urmează indicațiile de administrare ale medicului.
  3. Nu depăși doza recomandată de medic sau cea scrisă pe etichetă.
  4. Nu combina mai multe suplimente pentru păr, sperând că astfel vor da rezultate mai bune. De regulă, formulele au ingrediente similare și combinându-le poți ajunge la un dezechilibru de vitamine în organism.
  5. Ia suplimentul pentru timpul indicat de medic. Pentru ca acesta să aibă efect este necesar, de regulă, de o cură de minim 3 luni.

 

În plus, în completarea suplimentelor alimentare, poți susține sănătatea părului tău printr-o alimentație bogată în surse de vitaminele A, grupul B, C, D și E, precum și fier, zinc și acid folic.

 

Poți folosi doar un singur tip de produs, fie el aplicat topic sub formă de fiole, ser sau tratament de păr ori sub formă de comprimate/ suplimente alimentare sau le poți îmbina, pentru un tratament complet, intern și extern.

Secretul este să nu iei mai multe tipuri de suplimente alimentare, ci să îl găsești pe cel care ți se potrivește, luându-l minim 3 luni. În ceea ce privește loțiunile și fiolele, ele pot fi combinate, când situația o cere, dar respectând instrucțiunile și limitările de pe ambalaj.

 

Firește că, dincolo de aceste produse mai există și altele. Însă, cele pe care ți le-am prezentat mai sus sunt testate de mine și de clientele mele, de-a lungul anilor, oferind rezultatele așteptate.

Așadar, cheia unui păr sănătos, din interior, este o alimentație echilibrată, care poate fi completată de alte suplimente, luate atât intern, cât și aplicate extern. Aceste suplimente ajută, fiind complexe puternice de stimulare a creșterii, stopare a căderii și fortifiere a părului tău.

Important este să vorbești cu un specialist înainte de a lua suplimente alimentare sau cu hairstylistul tău și să descoperi care este produsul potrivit ție.

 

Sper că aceste recomandări îți vor fi de ajutor.

Dacă ți-a plăcut acest material, îl poți distribui pe rețelele de socializare pentru a afla și prietenele tale toate aceste informații interesante!

Parmy hairstyilistul tău

 

 

0 684 Views

Leave a comment