Mătreața – de ce apare și cum o tratăm?

Aproape oricine a avut, cel puțin o dată, cu problema mătreții.

 

Mătreața este o afecțiune frecvent întâlnită, aproape jumătate din populația lumii confruntându-se cu ea. Dacă și tu ai această problemă, oricât de îngrijorătoare ar putea părea, nu ai de ce să îți faci griji, pentru că există soluții pentru a o trata eficient și a-ți redobândi sănătatea și frumusețea părului.

 

Citește mai departe și află ce este mătreața, de ce apare și cum o poți trata corect și eficient!

 

Ce este mătreața?

Mătreața este, de fapt, o descuamare exagerată a pielii scalpului. Din punct de vedere dermatologic, poate fi considerată o formă de dermatită seboreică în stadiu incipient.

Ea este semnul unei inflamații bacteriene la nivelul scalpului, care crește rata de reînnoire celulară. Celulele pielii scalpului se acumulează, astfel, la baza firelor de păr, devenind vizibile și având loc descuamarea lor.

 

Chiar dacă mătreața poate apărea la orice vârstă, inclusiv în primele săptămâni de viață ale bebelușilor, cel mai frecvent este întâlnită la adolescenți, când glandele sebacee au o secreție excesivă, acest lucru din cauza fluctuațiilor hormonale din corp.

 

 

Tipuri de mătreață

Există două tipuri principale de mătreață: uscată și grasă.

 

Mătreața grasă apare în momentul în care scalpul prezintă un exces de sebum, putând fi, adesea, asociată și cu prurit (senzația de mâncărime la nivelul scalpului). Scuamele de mătreață grasă sunt mari, de culoare gălbuie și cu un aspect solzos, uleios.

Poate apărea la pubertate, pe fondul stresului, al anumitor fluctuații hormonale sau la bărbații care au probleme cu pielea scalpului.

 

 

Mătreața uscată poate fi consecința uscării în exces al scalpului sau o manifestare a anumitor afecțiuni dermatologice precum psoriazisul sau exemele. Poate fi recunoscută după acele cojițe mici, de culoare albă, care se desprind de pe scalp, însoțite de senzația de mâncărime.

La persoanele cu pielea uscată, aceasta se manifestă preponderent în sezonul rece. De asemenea, poate fi cauzată de folosirea unor produse de igienă sau îngrijire a părului nepotrivite, care duc la uscarea în exces a scalpului ori din cauza unor carențe de vitamine.

 

Dincolo de aceste tipuri mai există și:

  • mătreața fungică, provocată de infecția cu ciuperca Malassezia Furfur, ce se poate dezvolta pe fondul unei igiene precare sau din cauza folosirii comune a unor obiecte precum peria, prosopul sau pieptănul;
  • mătreața cauzată de psoriazis, o afecțiune cronică a pielii, care se manifestă prin descuamare, mâncărimi și pete roșii, ce provoacă înmulțirea celulelor pielii de 10 ori mai mult decât normal, cauzând scuamele de mătreață uscată.

 

 

Cauzele apariției mătreții

Pentru a putea reda sănătatea scalpului nostru, este deosebit de important să cunoaștem cauzele apariției mătreții și tipul acesteia. Un control dermatologic este esențial în această situație, pentru a putea știi exact ce trebuie făcut din punct de vedere medical, iar, în completarea acestuia, recomandările hairstylistului tău te pot ajuta.

 

Principalele cauze care duc la apariția mătreții sunt:

  • stresul, ce provoacă numeroase dezechilibre în organism, inclusiv la nivelul scalpului;
  • dereglările hormonale, fie în perioada adolescenței, în timpul sau după sarcină ori în perioadele în care suntem supuși la stres intens, chiar și tratamentul cu anumite anticoncepționale;
  • o igienă necorespunzătoare a părului;
  • schimbările de anotimp, care duc la apariția transpirației în exces în timpul verii sau la uscarea excesivă a scalpului iarna;
  • poluarea, chiar și fumul de țigară;
  • infecția cu ciuperca Malassezia Furfur, care transformă uleiurile de la nivelul scalpului în acid oleic, care cauzează accelerarea procesului de regenerare a pielii;
  • deficiențele alimentare, mai precis carențele de zinc, vitamina B3, vitamina B2, vitamina B6;
  • alimentația nesănătoasă;
  • acumularea de substanțe agresive la nivelul scalpului, precum clorul din apă, sarea ori nisipul;
  • folosirea excesivă a unor produse de îngrijire a părului (fixativ, pudră de volum, ceară) pe bază de surfactanți duri.

Mai predispuse la apariția mătreții sunt: persoanele care au anumite afecțiuni (eczeme, psoriazis), cele care iau medicamente ce cresc fotosensibilitatea pielii și, totodată, bărbații, mai mult decât femeile.

 

Cum tratăm mătreața?

Primul pas în începerea unei tratament pentru mătreață este diagnosticarea corectă a acesteia. Acest lucru poate fi făcut la medicul specialist dermatolog, care poate identifica dacă este vorba de mătreață sau o altă afecțiune a pielii, precum psoriazis sau dermatita seboreică, ce au manifestări similare.

După ce ai primit un tratament dermatologic care să te ajute, ce poate consta în ser sau loțiune care se aplică la nivelul scalpului și șampoane dermato-cosmetice speciale, poți apela la hairstylistul tău pentru a-ți oferi recomandările de îngrijire a părului pe mai departe.

 

Mătreața nu trece de la sine și nici prin folosirea o dată sau de câteva ori a unui șampon ori produs contra mătreții.

 

 

Șamponul anti-mătreață se aplică și se masează doar la nivelul scalpului, iar pe lungimi poți folosi, în continuare, un șampon pentru hidratare, restructurare, pentru păr fin ori vopsit, în funcție de nevoile firului tău de păr. Sunt necesare, 2-3 șamponări pentru a elimina scuamele prezente la nivelul scalpului și a-l curăța optim.

 

Aceste șampoane anti-mătreață se folosesc din 2 în 2 zile, în primele 2 – 3 săptămâni de tratament, în funcție de cât de gravă este problema. După acest timp, poți începe alternarea șamponului anti-mătreață cu șamponul pe care îl foloseai în mod normal, pentru ca scalpul să se reobișnuiască cu el. Adică, când începi alternarea procedează astfel:

  • fă prima șamponare cu șampon anti-mătreață și a doua cu cel pe care îl foloseai în mod normal;
  • apoi, după ceva timp, dacă acum ai folosit șamponul anti-mătreață, la următoarea spălare îl poți folosi pe cel obișnuit;
  • sau, poți amesteca în palmă șamponul anti-mătreață cu cel pe care îl foloseai de obicei.

 

În acest fel, începi să folosești treptat, cât mai rar, șamponul anti-mătreață, revenind la produsele care funcționau bine pentru părul tău.

 

 

Ingrediente în tratarea mătreții

De regulă, tratamentul anti-mătreață cuprinde mai mulți pași, gamele de produse cu acest scop având seruri sau loțiuni tonice care se aplică pe scalp, fără clătire și șampoane speciale.

 

Pe lista ingredientelor active eficiente în tratarea mătreții se numără:

  • zinc piritona (Zinc Pirithone) – în produsele cu formulă blândă, fiind un ingredient cu efect anti-fungic, ce ajută la tratarea mătreții, fără a afecta culoarea părului;
  • acidul salicilic (Salicylic Acid) – un exfoliant activ, ce ajută la eliminarea scuamelor de la nivelul scalpului și are efect keratolitic, prevenind înfundarea porilor și formarea straturilor deranjante de cojițe la nivelul pielii scalpului;
  • sulfura de seleniu (Selenium Sulfide / Selenium Disulfide) – acționează prin încetinirea vitezei de îmbătrânire a celulelor, reducând cantitatea de celule moarte de la nivelul scalpului care se descuamează și produc mătreața;
  • ketoconazol (ketoconazole) – este o substanță activă puternică, făcând parte din ingredientele produselor recomandate de medic, cu efect antifungic, oferind un tratament intensiv, în cazul în care alte ingrediente nu au dat rezultate;
  • uleiul din arbore de ceai (Tea Tree Oil / TTO / Melaleuca Alternifolia Leaf Oil)– acționează mult mai blând decât ingredientele sintetice, fiind eficient pe termen lung atât pentru tratarea, cât și pentru prevenirea apariției mătreții.

 

 

Cum previi apariția mătreții?

  1. Principalul pas în prevenirea mătreții este respectarea unei igiene corespunzătoare. Este important să îți speli părul ori de câte ori are el nevoie, nu doar o dată pe săptămână. Dacă ai scalpul gras, este benefic să faci 2-3 șamponări la fiecare spălare.
  2. Alege produsele potrivite tipului tău de păr și de scalp, pentru a avea grijă de sănătatea acestuia și a preveni uscarea sau deshidratarea scalpului.
  3. În sezonul rece, protejează-ți scalpul de frig sau vânt. De asemenea, vara este vital să îl protejezi de soare, pentru că și expunerea prelungită la radiațiile UV poate duce la deshidratare.
  4. Nu împărtăși obiectele de igienă precum pieptănul, peria sau prosopul cu o altă persoană.
  5. Adoptă o alimentație echilibrată, bogată în proteine, vitaminele B, C, D și E, zinc, acizi grași Omega-3, pentru a-ți menține sănătatea părului și scalpului.
  6. Odihnește-te suficient și gestionează factorii de stres din viața ta, prin metodele de relaxare care funcționează cel mai bine la tine.

 

 

Alte recomandări

Reține că mătreața nu este o afecțiune gravă a scalpului, ci una extrem de frecvent întâlnită. Nu trebuie să îți faci griji dacă te confrunți cu ea, fiindcă soluții există, de la medici și hairstyliști care să îți ofere tratamentul și recomandările necesare și până la produse eficiente.

 

Indiferent de tipul de produs anti-mătreață pe care îl folosești, trebuie să știi că procesul de eliminare completă a mătreții este unul îndelungat. De aceea, nu te aștepta ca ea să dispară complet după 1-2 spălări cu un șampon anti-mătreață ori, dacă alegi să îți speli mai rar părul, să te aștepți că va dispărea de la sine, pentru că aceste lucruri nu se vor întâmpla.

 

Mătreața care rămâne pe scalp, la baza firului de păr, îl „sugrumă”, încărcându-l. Din această cauză, ea poate duce la o cădere masivă a părului, de aceea este important să o tratezi încă de la primele semne.

 

Este vital să folosești produsele anti-mătreață pentru timpul indicat de medicul dermatolog sau de hairstylist și să nu întrerupi folosirea lor când vezi mici îmbunătățiri. Abia în momentul în care mătreața a dispărut complet poți reveni la șamponul pe care îl foloseai în mod normal.

 

Șampoanele pentru tratarea mătreții au tendința de a usca firul de păr. De aceea, trebuie folosite doar la nivelul scalpului, iar pe lungimi să aplici șamponul potrivit nevoilor firului tău de păr (pentru hidratare, păr fin, păr vopsit, etc.).

 

Folosirea măștii sau a balsamului pe lungimi la fiecare spălare și a uleiului de păr și tratamentelor tip leave-in este esențială pentru a avea grijă de părul tău, în special când urmezi un tratament împotriva mătreții, care poate usca firul de păr.

 

 

Dacă te confrunți cu mătreață, înarmează-te cu încredere, răbdare și calm și ai certitudinea că ea va putea fi tratată eficient, cât respecți îndrumările corecte și folosești produsele potrivite atât timp cât părul tău are nevoie.

 

 

Dacă ți-au fost de ajutor aceste informații, mă poți ajuta cu o distribuire pentru ca articolul să ajungă la cât mai multă lume!

 

 

Parmy hairstylistul tău

 

0 578 Views

Leave a comment