Ondulat, creț sau afro, buclele au nevoie de o îngrijire specială pentru a-și menține forma și hidratarea.
Părul creț vine „la pachet” cu o deshidratare naturală, așadar va trebui să acorzi o atenție sporită alegerii produselor potrivite pentru a o combate și a-l menține hidratat și sănătos.
Ți-am pregătit un scurt ghid despre părul creț din care vei afla care sunt principalele sale trăsături și cum poți avea grijă de el așa cum se cuvine. Hai să descoperim împreună!
Particularitățile părului creț
Părul este format din proteine și cheratină. Persoanele cu păr creț tind să aibă foliculii de păr mai ovali sau asimetrici.
Firul de păr creț se moștenește genetic, însă, nu este obligatoriu ca el să fie tot creț, pe toată lungimea.
Principala caracteristică a firului de păr creț este deshidratarea. Acest lucru înseamnă că, folosirea măștii de păr și a produselor de hidratare este obligatorie, la fiecare spălare.
Tipuri de păr creț
Atunci când este proaspăt spălat, fără a avea vreun produs aplicat pe el, ne putem da seama de tipul de păr creț pe care îl avem. Tipurile de păr se împart în următoarele categorii:
- Tipul 1 – Păr drept
- Tipul 2 – Păr ondulat
- Tipul 3 – Păr creț
- Tipul 4 – Păr afro
În funcție de tipul buclelor distingem următoarele variații de păr creț:
Păr ondulat:
- firele de păr au forma literei S;
- textura poate fi fină până la groasă;
- are firul de păr frizat și ceva mai poros;
- este mai ondulat în partea de jos și drept spre rădăcină;
- buclele pot porni de la nivelul urechii sau de la rădăcină.
Aici avem subcategoriile:
Tipul 2A: cu textură fină, bucle care se îndreaptă ușor și rădăcini drepte;
Tipul 2B: mai gros, onduleurile pornesc de la ureche și sunt mai definite decât tipul 2A;
Tipul 2C: fir gros, bucle definite care pornesc de la rădăcină.
Părul creț:
- are buclele mai definite, mai „strânse” față de cel ondulat;
- poate fi fin cu bucla lejeră; nici fin, nici gros, cu bucla bine formată și predispus la deshidratare sau foarte creț, dens și voluminos, mai poros și rezistent la întindere.
Tipul 3A: bucle mari, libere, fir de păr strălucitor;
Tipul 3B: fire elastice, bucle inelare, bine-definite;
Tipul 3C: fire de păr inelare, bucle strânse și cu mult volum.
Părul afro:
- are diametrul buclei foarte mic;
- buclele pornesc de la rădăcină;
- nu este foarte des întâlnit la noi;
- poate avea firul fin sau gros.
Tipul 4A: fir de păr fin și dens, bucle elastice, sub formă de S;
Tipul 4B: fire de păr dense, ceva mai aspre, care se pot îndoi în formă de Z;
Tipul 4C: model de bucle foarte strâns, în zig-zag.
Rutina de îngrijire a părului creț
Indiferent care este tipul tău de păr creț, o caracteristică este similară tuturor și anume deshidratarea și nevoia de produsele potrivite care să îi ofere definirea buclelor, strălucire și un aspect sănătos.
Este important ca, în primul rând, să renunți la produsele de îngrijire a părului care conțin alcool, sulfați, parabeni și siliconi, pentru că îl pot deshidrata sau încărca.
Porozitatea părului creț
Unul din aspectele de care trebuie să ținem cont în alegerea produselor potrivite părului creț pentru ca bucele să își păstreze forma este porozitatea acestuia. Părul poate avea:
Porozitate scăzută, ceea ce înseamnă că:
- are nevoie de mult timp până devine complet ud;
- produsele se absorb mai greu, având nevoie de căldură sau clarifiere constantă pentru ca hidratarea să pătrundă mai bine în cuticula firului de păr;
- îi ia mai mult timp să se usuce
- este predispus la build-up, acumularea de produs pe firul de păr;
- poate avea la absorbția vopselei de păr sau cea a tratamentelor chimice.
Porozitate medie:
- nu absoarbe imediat apa, dar nici nu are nevoie de prea mult timp până când devine complet ud;
- nu durează mult timp ca să se usuce;
- arată sănătos și strălucitor;
- este ușor de îngrijit și aranjat.
Porozitate crescută:
- absoarbe rapid apa și produsele;
- se usucă repede, pentru că nu poate menține apa în interiorul cuticulei firului de păr;
- tinde să se încâlcească ușor ;
- este predispus la vârfuri despicate și e, de obicei, casant;
- are nevoie de ajutor pentru sigilarea cuticulei.
Cum îți dai seama ce porozitate are părul tău?
Este extrem de simplu. Mai întâi, vezi în care dintre categoriile de mai sus crezi că se încadrează părul tău, apoi poți testa astfel:
- Pune într-o sticluță cu pulverizator apă.
- Pe părul curat și complet uscat pulverizează puțină apă și observă cât de repede părul tău o absoarbe:
- dacă rămâne la suprafață sub formă de picături are – porozitate scăzută;
- dacă se absoarbe fără a rămâne la suprafața mult timp are – porozitate medie, iar
- dacă apa este absorbită imediat și părul devine ud ușor, atunci înseamnă că are porozitate crescută.
Spălatul
Atunci când îți speli părul, evita apa fierbinte, fiindcă aceasta tinde să elimine umiditatea naturală a părului și să îl usuce. Spală-l folosind apă călduță. Masează cu blândețe, insistând pe rădăcini și nu freca agresiv, pentru că se poate deteriora / rupe.
De regulă, părul creț nefiind la fel de predispus îngrășării sau secreției în exces de sebum precum cel drept, este suficientă o singură șamponare, aproximativ o dată pe săptămână. Excepție fac situațiile în care te confrunți și cu anumite probleme ale scalpului, cum ar fi mătreața sau scalpul gras.
La fiecare spălare, după ce ai clătit bine șamponul, aplică pe lungimi o mască hidratantă și menține-o pe păr timpul indicat pe ambalaj pentru a acționa corespunzător. La final, clătește și poți încheia cu un jet de apă călduță spre rece te va ajuta să sigilezi cuticula firului de păr, menținându-i hidratarea.
Pieptănatul
Cum nimeni nu și-ar dori un păr cu aspect „expandat” / frizat, îți recomand să eviți să îți perii sau să piepteni direct, pe uscat, părul creț. Poți, înainte de baie, pe părul ud, sau după ce ai aplicat masca de păr să îl piepteni folosind un pieptăn cu dinții rari.
În acest fel îl vei descurca evitând posibila rupere a părului.
Uscatul
Nu usca părul creț „la liber”, adică folosind uscătorul fără vreun accesoriu care să diminueze din fluxul de aer și căldură. Alege cea mai joasă treaptă de temperatură și cea mai mică viteză a uscătorului de păr atunci când îl usuci și folosește difuzorul.
Când îl usuci, realizează mișcări lente și blânde. Nu agita părul, pentru că acest lucru va duce la încurcarea buclelor.
Dacă nu ai un difuzor, poți aplica metoda „squeeze”. Aceasta presupune să strângi de bucle ușor, de la vârfuri spre rădăcini atunci când le usuci, pentru a le ajuta să se mențină definite.
În plus, pentru definirea formei buclelor, înainte de a începe uscarea, poți aplica un produs cu acest rol. Un alt truc pentru a ajuta ca bucla să se formeze pe zonele unde este mai drept, în funcție de tipul tău de păr creț, ar fi să rotești bucla pe deget sau cu ajutorul unui creion pentru a o defini.
Coafatul
Atunci când vrei să îți definești forma buclelor, poți aplica cremă sau ulei de păr, înainte de a-l usca. Utilizarea difuzorului ajută la crearea de volum și la menținerea buclelor.
Pentru un plus de definire, poți apica un mix de 2-3 produse cum ar fi: spumă mixată cu cremă de hidratare sau gel de păr amestecat cu serul.
Tuns
Părul creț are nevoie și el de tuns periodic. Este important să nu faci acest lucru acasă, ci să apelezi la un hairstylist care se pricepe să tundă părul creț, pentru că acest lucru este ceva mai diferit ca tehnică față de tunderea celui drept.
Înainte de a te tunde, este importantă consultanța, pentru a putea alege cea mai potrivită tehnică pentru tine. De regulă, se tunde pe ud, pentru a vedea forma exactă a buclei.
În momentul în care ai găsit stilistul potrivit, care să îți tundă părul creț exact așa cum dorești, rămâi la aceasta.
Vopsit
Chiar dacă există numeroase mituri conform cărora vopsirea părului creț ar putea duce la pierderea formei buclelor, trebuie să știi că nu este deloc așa. Este adevărat că firul de păr creț este mai poros / frizat, fapt ce face ca oxidatul sau vopseaua să acționeze mult mai rapid decât în cazul părului drept.
Fiind un păr uscat / deshidratat, se recomandă ca atunci când vrei să optezi pentru o culoare mai deschisă să nu se deschidă mai mult de 2 tonuri față de nuanța de la care ai plecat, pentru a nu-l deteriora.
O opțiune potrivită pentru a-ți pune buclele în evidență este crearea de meșe care să se întrepătrundă, cu nuanțe mai deschise pe lungimi. Pentru menținerea culorii, este important să respecți o rutină de îngrijire corectă și să îți hidratezi părul așa cum este nevoie, cu mască la fiecare spălare, leave-in și uleiuri între spălări.
Metoda Curly Girl
Metoda Curly Girl de bazează pe o serie de pași importanți de urmat dacă iubești buclele tale și vrei să le menții forma cât mai definită. Regula de bază este renunțarea la produsele cu parfum, alcool, sulfați, siliconi și parabeni. În acest fel, se evită frizarea părului creț și deshidratarea firului de păr.
Îngrijirea părului creț conform acestei metode se face astfel:
- Înainte de spălare, când este ud, se piaptănă părul sau îl descurci ușor cu degetele.
- Curățarea se face cu un șampon fără alcool sau sulfați cu apă călduță sau metoda co-wash, adică șampon mixat cu balsam de păr.
- Se recomandă să îl speli aproximativ o dată la 7-10 zile, dacă nu ai și alte probleme ale scalpului în cazul cărora ar necesita o spălare ceva mai deasă.
- Dacă părul tău este uscat pe vârfuri, poți aplica balsam înainte de spălare pe lungimi, apoi șampon de la rădăcină. Clătești și la final mai aplici o dată balsam înainte de ultim clătire.
- Pentru definirea buclelor și coafare, aplică cremă sau ulei de păr, înainte de a începe uscarea.
- Poți aplica metoda „squeeze”, adică să strângi de bucle de jos în sus arunci când îl usuci.
- La final, insistă pe rădăcină pentru a crea un volum suplimentar.
Dacă vrei să afli mai multe despre metoda „Curly Girl” vizitează grupul de Facebook – Păr creţ şi bucle răsfăţate & Curly Girl Method Romania, iar pentru produse potrivite (Curly Girl approved) îți recomand acest site: naturalhysteria.ro
10 sfaturi de reținut pentru bucle definite
- Nu pieptănăm părul creț pe uscat sau imediat după baie, ci înainte de a-l spăla sau când am aplicat masca, cu un pieptăn cu dinții rari, pentru a evita ruperea SA.
- Cum umiditatea din aer este un „inamic” al părului creț, creând acel aspect exapandat, pentru a crea o peliculă de protecție pe firul de păr, ce îl va proteja de efectul umidității din aer, îngrijirea pe bază de uleiuri este recomandată.
- Produsele recomandate pentru părul creț sunt cele fără sulfați, parabeni și siliconi, pentru că îngreunează și sunt prea dure cu firul de păr.
- Înainte de uscarea (cu uscătorul pe care este pus difuzorul), aplică un produs pentru definirea buclelor. Poate fi un leave-in, mix de spumă + cremă hidratantă sau gel + serum.
- Spălatul este recomandat la 4-5 zile, chiar și la săptămână, deoarece părul creț nu se îngrașă repede. Excepție fac doar persoanele care se confruntă cu mătreață.
- Zilnic, folosește leave-in lichid sau apă mixată cu mască de păr pe lungimi. Usucă-l repectând pașii de mai sus pentru a-l coafa și a te bucura de bucle definite.
- Noaptea, poți să dormi cu el prins, pentru a nu se freca de pernă și încurca. De asemenea, folosește o față de pernă din mătase sau satin.
- Opțional, pentru a reîmprospăta la suprafață buclele, te poți folosi de ondulator.
- Ca metodă de coafare, împletiturile sunt extrem de potrivite pentru părul creț.
- Nu folosi șampon uscat sau spumă, pentru că pot încurca buclele și încărca părul.
Acum că ai aflat cum să ai grijă de părul tpu creț, cu sigurnață te vei mândri cu bucle definite și strălucitoare.
Dacă ți-au fost de ajutor aceste informații, mă poi ajuta cu o distribuire pentru ca articolul să ajungă și la prietenele tale.
Parmy hairstylistul tău