Bună, draga mea! Astăzi vreau să îți vorbesc despre vopseaua cu Henna.
Deși poate părea o opțiune extrem de ușor de folosit pentru vopsirea rapidă a părului, naturală și simplu de aplicat, dacă îți dorești să apelezi, în viitorul apropiat, la o tehnică de vopsire cum ar fi balayage, acest lucru nu va fi posibil imediat și trebuie să ai ceva răbdare cu părul tău.
Iată care este adevărul despre Henna și de ce este atât de greu de îndepărtat din păr!
Henna este una din cele mai vechi metode de vopsire a părului, fiind utilizată încă din încă din antichitate în Egipt și India. Se spune că însuși regina Cleopatra folosea acest pigment pentru a se înfrumuseța.
De la arta desenelor făcute pe piele cu acest pigment și până la colorarea părului, Henna s-a păstrat până în zilele noastre, în prezent existând numeroase branduri care produc vopsea de păr pe bază de acest pigment.
Ce este Henna?
Henna este un pigment natural obținut din planta care poartă același nume – arborele de Henna (Lawsonia inermis).
Această plantă se găsește în zonele tropicale și subtropicale din nordul Africii, Asia și Australia și se cultivă, pentru colorantul regăsit în aceasta. Frunzele arborelui de Henna conțin un pigment în nuanțe de roșu-oranj, care este eliberat prin zdrobirea acestora.
Pulberea de Henna, de culoare verde închis, folosită în vopselele de păr se obține prin uscarea, mărunțirea, măcinarea și cernerea frunzelor acestei plante.
Principalul colorant din pulberea de Henna se fixează puternic pe proteine, ceea ce conferă o culorare de durată. Vopsele pe bază de Henna pot conține, pe lângă acest pigment, și pudră de Indigo, uleiuri esențiale și anumite săruri metalice de aluminiu, cupru, nichel, plumb și zinc.
Tipuri de Henna
Există 3 tipuri diferite de Henna:
- Henna verde, ce se obține din frunzele tinere și colorează în roșu / roșu-brun;
- Henna neutră, de o calitate inferioară, folosită pentru indicarea oricărui colorant de păr;
- Henna neagră, cea mai scumpă variantă, ce combină pigmentul frunzelor de Henna cu cel de frunze de indigoferă sau cu parafenilendiamină (PPD), ajutând la obținerea unei culori negru închis. Este de evitat, întrucât PPD-ul este dăunător, putând provoca alergii la nivelul scalpului și arsuri de piele grave.
Cum acționează?
Vopseaua cu Henna este o pudră care se combină cu apă fierbinte, obținându-se o pastă ce se aplică pe păr. Pigmentul de Henna acoperă firul de păr, pătrunzând în cuticula acestuia, legându-se de particulele de cheratină.
Procesul de fixare al vopselei durează aproximativ 1-2 ore.
Ce culori poți obține cu Henna?
Nuanțele rezultate sunt roșu, burgundy, arămiu, negru, castaniu și șaten.
Nu există Henna pentru obținerea nuanțelor de blond. Pigmentul are o culoare portocalie și, în funcție de baza naturală, culoarea obținută poate varia. Pentru a face orice altă culoare folosind Henna, în vopselele de păr din comerț pe baza acestui pigment sunt adăugate săruri metalice și alte produse colorante naturale pentru a modifica culoarea Hennei.
Henna este pentru tine dacă:
- vrei să îți vopsești părul cu o soluție naturală;
- ești sigură că nu vrei să apelezi pentru o perioada lungă de timp la o tehnică de vopsire de actualitate la salon, fiindcă Henna este greu de eliminat din păr;
- ești însărcinată sau alergică la vopsele clasice / la oxidant;
- îți dorești să obții o nuanță naturală, de roșu, arămiu, șaten sau brunet.
În schimb, dacă:
- îți dorești să treci rapid de la o culoare la alta;
- ai părul închis la culoare și vrei să îl deschizi;
- vrei șuvițe, balayage sau o nuanță de blond;
- obișnuiești să îți decolorezi părul la salon;
- vrei să obții exact o anumită nuanță, atunci cea mai potrivită opțiune este vopsirea la salon, nicidecum Henna.
Recomandări pentru vopsirea cu Henna:
Primul pas atunci când decizi să folosești Henna este alegerea produsului potrivit. Nu toate opțiunile de pe piață sunt sigure, unele dintre ele conținând săruri metalice care ar putea deteriora părul. De aceea, este important să alegi o vopsea cu Henna cu ingrediente naturale.
Ai grijă de unde o procuri și să fie un produs de calitate, pentru că, în caz contrar, nuanța rezultată ar putea fi pătată.
Chiar dacă pare ușor de aplicat acasă, trebuie să fii atentă să o aplici cât mai uniform. Părul trebuie împărțit în secțiuni și este necesar să te folosești de o pensulă de vopsit, pentru un rezultat bun.
În cazul în care ai folosit Henna și revii la salon pentru a apela la o tehnică nouă de vopsire, spune-i întotdeauna hairstylistului tău că ai aplicat Henna. Chiar dacă culoarea ta poate părea naturală, după ce a trecut un timp de la aplicarea ei, Henna însă se află pe părul tău, pe următoarea porțiune, imediat după rădăcina crescută.
Astfel, îți va pune probleme în momentul în care vrei încerca să o deschizi, nuanța rezultând pătată. De aceea, este important ca stilistul tău să știe că ai aplicat Henna pentru a alege cea mai potrivită opțiune de vopsire pentru un rezultat reușit.
Dezavantajele folosirii vopselelor cu Henna:
- poate închide destul de mult nuanța naturală a părului;
- este greu de îndepărtat;
- pătează pielea și hainele;
- pe părul alb, după decolorare, poate da nuanțe de albastru-verzui;
- necesită un proces de aplicare destul de îndelungat pentru obținerea nuanței dorite;
- poate conține aditivi periculoși pentru sănătate (ex. săruri metalice);
- poate duce la modificarea părului sau la deteriorarea acestuia;
- nu poate fi îndepărtată cu ușurință printr-o simplă oxidare sau decolorare;
- dacă vrei să apelezi la o tehnică de balayage, airtouch, foilyage sau alte tehnici de actualitate după ce ai folosit Henna nu vei putea face acest lucru imediat și va fi necesar de mai mulți pași și multă răbdare pentru a ajunge la rezultatul dorit.
Cum poți elimina Henna din păr și apela la o tehnică de vopsire la salon?
Vopseaua cu Henna este greu de scos din păr, asemeni nuanțelor de negru.
Acest lucru se întâmplă pentru că pigmentul vopselei pătrunde adânc în cuticula firului de păr, legându-se de cheratină, o proteină din părul tău. Doar în urma unor „artificii” pigmentul poate fi scos, dar nu în totalitate.
De asemenea, dacă vopseaua cu Henna conține săruri metalice, în special săruri de cupru, decolorarea ei cu un oxidant poate da naștere unei reacții chimice periculoase pentru părul tău, ducând la o încălzire excesivă a acestuia și deteriorarea părului.
În cazul în care ai folosit Henna, primul pas până să treci la o tehnică de vopsire este să aștepți cel puțin 2 luni de la ultima aplicare.
Indiferent de tehnica aleasă, se va face o șuviță de test, pentru a vedea cum reacționează părul la oxidant și a se observa dacă există nuanțe nedorite. În funcție de acest rezultat, se configurează procesul de vopsire.
Procesul de decolorare și corectare a culorii poate dura mai multe ședințe până la eliminarea pigmentului de Henna din păr și la obținerea unei culori uniforme.
Clienta pe care o vezi în imaginea de mai sus a avut Henna aplicată și a dorit să opteze pentru tehnica balayage.
Având o cantitate peste 70 % fire albe, prin decolorarea Hennei pot apărea nuanțe de verde-albăstrui. În cazul nostru, pe șuvița de probă, în partea de sus a ieșit verde, iar în partea de jos un blond-capucino, ceea ce nu ne permite să facem șuvițe blonde uniforme sau tehnică.
Tocmai de aceea, am luat decizia să reconfigurez tot traseul și să fac o altă combinație de vopsea ce mi-ar permite să acopăr firele albe și să creez o nuanță specială, ce i se potrivește cu nuanța tenului și culoarea ochilor.
La sfârșitul ședinței clienta mi-a mărturisit că a mai fost arămie în urmă cu ceva ani și i-a plăcut foarte mult.
Recomandare
Recomandarea mea ar fi să nu folosești Henna decât dacă știi că nu vă îți mai dorești altceva pentru o perioadă lungă de timp, deoarece nu poate fi scoasă ușor!
Oricât de rapid, natural și confortabil ar părea să îți vopsești părul acasă cu Henna, decizia de a o folosi este una de lungă durată. Aplicarea ei necorespunzătoare sau produsele cu Henna ce conțin substanțe periculoase pot duce la o deteriorare masivă a părului, lucru pe care nimeni nu și l-ar dori vreodată.
Așa că, în loc să faci „experimente” pe părul tău, cel mai sigur este să apelezi la un hairstylist pentru a-ți crea culoarea dorită și a te ajuta să îți menții părul frumos și sănătos.
Dacă ți-au fost utile aceste informații, mă poți ajuta distribuind articolul!
Parmy hairstylistul tău
Mulţumesc frumos! Informaţiile tale sunt foarte utile!😘😘