Părul alb va apărea, mai devreme sau mai târziu. Important este ca acest lucru să nu te îngrijoreze. Împreună putem găsi soluții!
Odată cu trecerea timpului, firele noastre de păr încep să își piardă din pigmentul care le dă culoare în mod natural. Astfel iau naștere firele albe.
Chiar dacă albirea părului este o normalitate care i se întâmplă oricui, există anumite lucruri pe care le poți face pentru a avea grijă de sănătatea părului tău și a preveni apariția firelor albe mai devreme decât ar trebui.
Hai să descoperim împreună care sunt principalii factori care produc albirea și cum o putem întârzia!
Părul nostru conține 2 tipuri de pigmenți:
- eumelanină – pigmenți maro și negri;
- feomelanină – pigmenți roșii și galbeni.
În timp, celulele care conțin acești pigmenți îmbătrânesc, nu se mai refac și mor. Astfel, părul începe să își piardă din pigmentare și să devină alb sau gri.
Cauzele albirii părului
Înaintarea în vârstă
Principalul motiv pentru care firele noastre naturale devin albe este pentru că, o dată cu înaintarea în vârstă, cantitatea de melanină, pigmentul care dă culoare părului, scade.
Fiecare folicul de păr conține un anumit număr de astfel celule care produc pigment. Cu timpul, aceste celule încep să moară și astfel, treptat, părul capătă nuanțe gălbui, albe sau grizonate.
Genetica
Vârsta la care părul unei persoane devine alb este întipărită în codul ADN. De aceea, dacă persoanele din familia ta au albit mai devreme sau mai târziu, este foarte posibil să moștenești și tu acest lucru.
Dereglările tiroidiene și alte afecțiuni
Anumite afecțiuni care au efecte asupra glandei tiroide pot provoca inhibarea de producție a celulelor melanocitare, cele care dau culoare părului. De asemenea, alopecia areată este corelată cu albirea prematură a părului.
Dieta alimentară
Pentru a crește sănătos, părul nostru are nevoie de o serie de nutrienți esențiali. Și, principala sursă din care ni-i procurăm este chiar alimentația pe care o adoptăm zi de zi.
Carențele de vitaminele din grupul B, vitamina A, D, E, magneziu, cupru, fier, seleniu și zinc scad producția de melanină, astfel putând genera o albire prematură a părului.
De asemenea, s-a demonstrat că un consum în exces de alimente procesate cu grăsimi, zaharuri și amidon crește aciditatea, putând duce la albirea prematură a părului.
Astfel, pentru a avea grijă de părul tău, asigură-te că ai o dietă echilibrată, cu suficiente vitamine și minerale și evită dietele drastice, care să îți priveze corpul de acești nutrienți necesari, precum și produsele hiperprocesate sau bogate în carbohidrați, grăsimi și E-uri.
Stresul
Atunci când suntem stresați, corpul nostru produce o serie de hormoni specifici, ce ne fac să fim alerți. Noradrenalina, unul din hormonii secretați în situații de stres, afectează melanocitele (celulele care dau culoare părului), făcându-le să migreze, părul devenind alb.
Nu doar stresul zilnic afectează părul, ci și situațiile de moment. Dacă ești supus/ă unui stres emoțional puternic, cum ar fi după un deces, după chimioterapie, în urma unei operații sau chiar după naștere este posibil ca părul tău să îți albească imediat, fie doar o șuviță sau chiar mai multe în întregul păr. Acest lucru depinde extrem de mult de modul în care corpul tău reacționează la situațiile de stres extrem.
Fumatul
Este de prisos să menționez cât este de nociv fumatul pentru sănătate, însă, trebuie să știi că acest obicei îți poate afecta și părul.
Fumatul îngustează vasele de sânge, ceea ce poate reduce fluxul de sânge către foliculii de păr și poate provoca căderea părului. În plus, prin substanțele toxice care pătrund în organism atunci când fumezi, rata de oxidare celulară crește. Acest lucru înseamnă că celulele noastre, inclusiv cele responsabile cu pigmentarea părului, sunt afectate, părul putând albi prematur.
Soluții pentru întârzierea albirii părului
Dacă referitor la genetică nu prea avem multe lucruri de făcut, există, totuși, anumite obiceiuri care pot preveni albirea timpurie a părului. Iată care sunt acestea:
Vitamine, vitamine și iar… vitamine!
Consumă alimente care să îi ofere părului tău vitaminele necesare.
- Aportul de vitamina B12 scade nivelul de cortizol (hormonul stresului) care face părul să albească.
Consumă alimente precum: scoici, sardine, somon, ouă, lapte și produse lactate.
- Vitamina B7 (biotina) întărește părul și încetinește procesul de albire.
Gălbenușul de ou, mazărea, fasolea, lintea, cartofii dulci, ciupercile, bananele și broccoli conțin această vitamină.
- Asigură-te că ai un aport suficient de vitamina D3.
Cel mai bun mod prin care crești aportul acestei vitamine este expunerea la soare. De asemenea, tonul, codul, somonul și ficatul o conțin.
- Antioxidanții puternici oferiți de vitamina E ajută la prevenirea îmbătrânirii celulelor care produc pigmentul care dă culoare părului.
Poți avea un aport constant din aceasta, dacă vei consuma germeni de grâu, semințe de floarea soarelui, soia, migdale, alune, spanac, fasole verde, dovleac sau ardei gras.
- Deficiența de cupru poate interfera cu producția de melanină.
Acesta îl poți găsi în găsi în alune, migdale și linte, precum și în ficat de vită și ciuperci.
Consumă legume cu frunze verzi, cereale și carne, pentru a-i asigura părului tău toate vitaminele, mineralele și proteinele de care are nevoie.
Fără stres = Fără fire albe timpurii!
Evită stresul zilnic și aplică metode de relaxare care te ajută să îl gestionezi.
Cum unul din cei mai mari inamici ai sănătății și a frumuseții părului tău este stresul, va fi de mare ajutor să reduci nivelul acestuia. Poți încerca să faci o activitate fizică care îți face plăcere, cum ar fi o simplă plimbare în natură, alergat sau yoga, minunată pentru inducerea unei stări de relaxare.
De asemena, reducerea timpului petrecut în fața ecranelor și odihna suficientă ajută la gestionarea stresului.
Metode de a camufla firele albe
Dacă ți-au apărut doar câteva fire albe, dar nu vrei să te vopsești, soluția poate fi schimbarea coafurii ori a tunsorii, pentru ca acestea să nu mai fie vizibile. De asemenea, există și anumite sprayuri în culorile naturale ale părului, care se folosesc la rădăcină pentru a acoperi firele albe.
În schimb, dacă este vorba de mai multe fire vizibile, opțiunea este vopsitul, realizat la salon de către un hairstyist, pentru a-ți acoperi în totalitate firele albe. Optarea pentru culori mai deschise ale părului, precum blondul pate fi utilă ca acestea să nu mai devină așa vizibile în momentul în care părul îți crește.
Urmând aceste recomandări vei putea preîntâmpina apariția firelor albe, bucurându-te de părul tău în cea mai bună formă a lui mult timp de-acum încolo.
Dacă ți-a plăcut articolul, invită-le și pe prietenele tale pe blog pentru a descoperi aceste informații utile!
Parmy hairstylistul tău