Siliconii, parabenii și sulfații din produsele pentru păr

Probabil că ai auzit destul de des că siliconii, parabenii și sulfații sunt nocivi pentru părul nostru și că ar trebui să ne ferim de ei pe cât posibil.

Însă, dacă adevărul ar fi acestea, oare de ce companiile care fabrică produse pentru păr nu renunță la ei? Un rol trebuie să aibă și ei acolo.

 

Hai să descoperim împreună care este adevărul despre aceste ingrediente, când sunt nocive și când de ajutor!

 

Parabenii

Parabenii sunt, de fapt, conservați sintetici care prelungesc durata de viață a produselor pentru îngrijirea părului. Fără aceștia, produsele ar fi predispuse să dezvolte bacterii și microbi după ce sunt deschise și, astfel, termenul de valabilitate ar fi mult mai mic.

 

Chiar dacă, până în prezent, nu există vreun studiu care să demonstreze că parabenii sunt nocivi, ei au primit această „etichetă” cum că ar trebui evitați. Acest lucru s-a produs deoarece unii cercetători consideră că dacă ne expunem corpul un timp îndelungat la parabeni, ei pot perturba hormonii din organism și chiar afecta fertilitatea. De asemenea, pot provoca iritații ale pielii sau scalpului dacă sunt în cantitate mult prea mare.

 

Însă, nu ai de ce să-ți faci griji dacă regăsești parabenii pe lista de ingrediente ale unui produs, pentru că atât UE, cât și FDA reglementează maximul de parabeni conținuți de un produs la 0,8%.

 

Cum îi recunoaștem?

Parabenii sunt destul de ușor de recunoscut în lista de ingrediente, având termenul „paraben” în denumire. Îi poți găsi și menționați astfel: metilparaben (E218), etilparaben (E214), propiparaben (E216), butilparaben și heptylparaben (E209).

 

Cum eviți parabenii?

Cum parabenii sunt conservanți sintetici, așadar soluția este să alegi produse pentru păr ce au conservanți naturali. Aceștia pot include vitamina E (Tocopherol / Tocopheryl Acetate), extract de sâmburi de grapefruit sau de sâmburi de struguri (Citrus Paradisi Seed Extract / Vitis Vinifera Seed Extarct) ori uleiuri esențiale cu rol conservant.

 

Produsele de păr cu acest tip de conservanți au, de regulă, mențiunea „Paraben-free” pe ambalaj, așa că vor fi destul de ușor de recunoscut.

 

Însă, dacă folosești deja un produs care îți place și care îți ajută părul și ai descoperit acum că el conține parabeni, nu ai de ce să te îngrijorezi. Îl poți folosi în continuare!

 

 

Siliconii

Dacă și ție ți s-a întâmplat ca șamponul sau masca să pară că nu mai sunt „bune” după ce le-ai folosit un timp îndelungat, este foarte posibil să fie din cauza siliconilor conținuți.

 

Siliconii există în numeroase produse pentru îngrijirea părului, având rolul de a sigila cuticula firului de păr și a menține hidratarea. Însă, în același timp, previn ca umiditatea externă să pătrundă în firul de păr și se pot acumula pe firul de păr, ducând la acel aspect de păr cu greutate artificială, încărcat și deshidratat.

 

Cum îi identificăm?

În primul rând trebuie să știi că există mai mute tipuri de siliconi:

  • siliconii solubili în apă – nu încarcă părul și îi conferă strălucire și un efect de hrănire, putând fi eliminați rapid de pe păr, printr-o șamponare ușoară.

Exemple: Dimethicone Copolyol, Stearoxy Dimethicone și Behenoxy Dimethicone.

  • siliconii insolubili în apă și în detergent – creează o peliculă protectoare pe suprafața firului de păr, dar îl pot îngreuna, fiind necesară eliminarea lor, cel puțin o dată la 2 luni, cu un șampon purifiant.

Exemple: Dimethicone, Phenyl Trimethicone, Cyclomethicone, Dimethiconol, Cetearyl Methicone, Cetyl Dimethicone, Trimethylsilylamodimethicone.

  • siliconii insolubili în apă, dar solubili în detergent – potriviți pentru părul vopsit sau decolorat, nedeteriorat, ce pot fi eliminați prin șamponare.

Exemple: Amodimethicone, Behenoxy dimethicone, Cyclohexasiloxane, Cyclomethicone, Cyclotetrasiloxane, Stearoxy dimethicone.

 

De ce se recomandă evitarea lor?

Având în vedere că se acumulează pe firul de păr, se recomandă evitarea siliconilor care nu sunt solubili în apă și în detergent. În acest caz, alege produse marcate pe ambalaj cu „Silicones-free” sau verifică lista de ingrediente, folosindu-te de ghidul de mai sus și alege un produs cu siliconi solubili în apă sau solubili în detergent (șampon).

 

Pentru a-i elimina de pe păr, soluția este una simplă – un șampon cu rol purifiant, de „detox”. Acest tip de șampoane conțin surfactanți, care dizolvă cu ușurință siliconii acumulați pe suprafața firului de păr.

 

 

Sulfații

Surfactanții sunt acei compuși din șamponul de păr care îl ajută să elimine murdăria și sebumul de pe păr. De asemenea, sunt responsabili pentru transformarea lichidelor în spuma cu care ești obișnuită să se formeze prin masarea șamponului, atunci când îți speli părul.

 

Sulfații sunt și ei tot surfactanți, ceea ce înseamnă că atrag sebumul. Un dezavantaj este că sulfații pot îndepărta prea multă umiditate, lăsând părul uscat și deshidratat. Acesta fiind și motivul pentru care sunt considerați nocivi pentru păr.

 

Dacă ai piele sensibilă, predispusă la iritații, sau părul creț ori uscat este mai bine să eviți sulfații, pentru că ar putea fi puțin cam „agresivi” pentru scalpul și părul tău. De asemenea, dacă te vopsești / decolorezi des și vrei să nu îți mai supui părul unui stres suplimentar, ce ar putea favoriza uscarea și deteriorarea, alege produse care conțin o cantitate mai mică de sulfați.

 

Cum îi identifici?

Ca un șampon să funcționeze are nevoie de surfactanți (printre care și sulfați), diferența fiind originea și calitatea acestora.

 

Dacă ai văzut scris pe eticheta unui produs SLS, SLES, ALS, ei bine acest lucru înseamnă că el conține sulfați.

Cu cât un ingredient se află scris mai sus pe listă, cu atât este într-o cantitate mult mai mare în produsul respectiv. Acesta poate fi un indiciu de ajutor pentru a putea alege produsele cu mai puțini sulfați.

 

Ce produse să alegi?

Dacă îți dorești un produs fără sulfați, trebuie să știi că se poate simți destul de diferit la început, față de un șampon care îi conține. Probabil că va dura mai mult pentru a crea spumă, fiind nevoie de mai mult produs și, implicit, de mai mult apă pentru a-l clăti corespunzător.

Șampoanele fără sulfați le recunoști după mențiunea „Sulfates-free” de pe ambalaj.

 

În schimb, trebuie să reții faptul că nu doar sulfații determină calitatea unui produs pentru păr, șampoanele fiind un cumul de ingrediente care funcționează împreună, ca un tot. De aceea, un șampon care conține sulfați, dar ingrediente de calitate și este blând cu părul și scalpul ar putea fi mult mai eficient și plăcut de utilizat față de unul fără sulfați.

 

Recomandări

  1. Dacă folosești un șampon cu sulfați, aplică la fiecare spălare balsam sau mască pe lungimi și vârfuri, pentru a hrăni părul. De asemenea, utilizează leave-in și ulei aplicat pe vârfuri pentru extra-hidratare.
  2. În cazul părului deosebit de deteriorat, cu vârfuri despicate sau casante, primul pas este să mergi să tunzi vârfurile. Apoi, utilizează un șampon restructurant la fiecare spălare, obligatoriu mască, precum și tratamente de tip leave-in, ulei de păr.
  3. Când folosești placa sau ondulatorul, aplică protecție termică.
  4. Pentru părul creț NU se recomandă folosirea șampoanelor cu sulfați și a produselor cu siliconi, deoarece îl pot îngreuna, creând senzația de încărcare. Alege produsele potrivite lui, create special pentru menținerea și definirea buclelor.

 

Așadar, nici parabenii și nici siliconii sau sulfații nu sunt chiar atât de periculoși pe cât ar putea părea pentru părul tău. Secretul este să alegi produsele potrivite tipului tău de scalp și de păr și să respecți o rutină de îngrijire a părului corectă (cu spălat, balsam/ mască, eventual un leave-in și ulei pentru vârfuri și lungimi).

 

 

Dacă îți sunt utile informațiile descoperite, poți distribui articolul pe Facebook, pentru a le afla și prietenele tale!

 

Parmy hairstylistul tău

0 799 Views

Leave a comment