Ce ingrediente trebuie să conțină produsul în funcție de nevoia părului tău?

Probabil că adesea ai petrecut mult timp în magazinele cu produse de înfrumusețare în căutarea șamponului sau măștii potrivite tipului tău de păr. Cu atât de multe opțiuni disponibile poate fi dificil de ales exact acel produs care va face „minuni”, nu-i așa?

Adevărul este că majoritatea produselor pentru păr care au un scop precis (ex. eliminarea mătreții/ hidratare/ diminuarea excesului de sebum) sunt bazate pe ingrediente active similare.

Hai să descoperim împreună cum „decodezi” lista de ingrediente și după ce anume trebuie să te uiți pentru a alege produsul care ți se potrivește!

 

Ingrdiente pentru tratarea mătreții

Dacă te confrunți cu mătreață, șamponul care te va ajuta să combați acest aspect al scalpului trebuie să conțină cel puțin unul din ingredientele:

  • Zinc (Zinc Pyrithione) – produse cu formulă blândă, efect anti-fungic și anti-bacterian;
  • Sulfură de seleniu (Selenium Sulfure) – pentru prvenirea și reducerea formării cojițelor specifice mătreții și diminuearea senzației de mâncărime sau uscăciune la nivelul scalpului;
  • Acid salicilic (Salicylic Acid) – cu rol exfoliant, ajută la îndepărtarea celulelor moarte de la nivelul scalpului, care duc la formarea mătreții;
  • Uleiul din arbore de ceai (Tea Tree Oil / TTO / Melaleuca Alternifolia Leaf Oil) – acționează mult mai bland decât ingredientele sintetice, fiind eficient pe termen lung atât pentru tratarea, cât și pentru prevenirea apriției mătreții.

 

Ingrediente pentru reglarea secreției de sebum (păr gras)

Atunci când alegem un produs pentru secreția în exces de sebum, de regulă, ne referim la șampon, fiindcă scopul este de a ameliora o problemă a scalpului, lungimile putând fi îngrijite cu un produs cu rol de hidratare sau de menținere a culorii, în funcție de nevoi.

Printre ingredientele-cheie se numără:

  • Uleiul de arbore de ceai (Tea Tree Oil / TTO / Melaleuca Alternifolia Leaf Oil) – acționează în mod eficient pentru a elimina excesul de sebum;
  • Uleiul de mentă (Peppermint Oil) – normalizează producția de sebum, echilibrează nivelul pH-ului și stimulează fluxul sanguin de la nivelul scalpului, ceea ce ajută la promovarea creșterii părului;
  • Uleiul de lavandă (Lavender Oil / Lavandula Angustifolia Oil) – are rol de curățare și purificare, iar prin proprietățile sale detoxifiante calmează roșeața și iritația, promovând sănătatea scalpului.

Se recomandă evitarea produselor care conțin parabeni, siliconi, suflați și sulfiți, fiindcă acestea se acumulează pe scalp și tot ce fac este să înrăutățească problema secreției în exces de sebum.

 

Ingrediente cu rol de hidratare

De regulă, părul creț și cel blond sau decolorat sunt cele care au nevoie de o hidratare suplimentară. Pentru aceasta uită-te pe lista de ingrediente a produselor după:

  • Pro-Vitamina B5 (Panthenol) – leagă foliculii de păr și etanșează umiditatea, ceea ce este excelent pentru părul uscat, aducând un plus de strălucire;
  • Aloe Vera (Aloe Vera Extract / Aloe Barbadensis Extract) – datorită proprietăților sale hrănitoare, având vitaminele C, E și B12, împreună cu acid folic, ajută la hrănirea, hidratarea și întărirea părului uscat;
  • Uleiul de argan (Argan Oil / Argania Spinosa Kernel Oil) – este bogat în acizi grași și vitamina E, protejând părul de eventuale daune cum ar fi despicarea vârfurilor;
  • Uleul de avocado (Avocado Oil / Persea Gratissima Oil) – adaugă umiditate suplimentară părului, menținându-l hidratat;
  • Uleiul de nucă de cocos (Coconut Oil / Cocos Nucifera Oil) – este bogat în proteine, având rol hrănitor;
  • Uleiul de Jojoba (Jojoba Oil / Simmondsia Chinensis Seed Oil) – are proprietăți de hidratare pentru păr și piele.

În cazul părului uscat sau deteriorat, șamponul este doar unul din pașii necesari îngrijirii. Folosirea unei măștii de păr cu rol hidratant, a unui balsam și chiar un tratament de tip leave-in sunt importante, fiind de ajutor și uleiurile hrănitoare aplicate pe lungimi și vârfuri.

 

Ingrediente pentru stoparea căderii părului

Căderea părului poate fi stopată, atât prin alimentație, dar și cu ajutorul produselor potrivite pentru îngrijirea părului. De regulă, un tratament pentru stoparea căderii și stimularea creșterii părului se bazează pe un mix de produse, de la șampon și până la seruri/ fiole sau loțiuni tonice aplicate topic, pe scalp.

Ingredientele care ajută sunt:

  • Cofeina (Caffeine) – stimulează circualația a nivelul scalpului, având rol energizant și de stimulare a foliculilor de păr, în special atunci când este aplicată local;
  • Extractul de Coada Calului (Horsetail / Equisetum Arvense Extract) – datorită conținutului de siliciu și antioxidanți ajută la prevenirea căderii și stimularea creșterii;
  • Biotina (Biotin) și Colagenul (Collagen / Collagen Extract) – promovează sănătatea părului;
  • Extractul de Palmier Pitic (Saw Palmetto / Serenoa Serrulata Fruit Extract) – blochează enzima care conduce la căderea părului;
  • Ginsengul (Ginseng / Panax Ginseng Extract) – conține saponine, care s-a dovedit că încurajează creșterea părului;
  • Metil-sulfonil-metanul (MSM / Dimethyl Sulfone) – un derivat al sulfului ce ajută la o creștere sănătoasă a părului.

 

Firește că, orice produs ales va conține, pe lângă aceste ingrediente active, și altele cu rol de uniformizare a formulei, emulsionare și conservare.

 

În cazul în care te confrunți cu oricare dintre aceste aspecte legate de sănătatea părului și a scalpului tău, este important să consulți și un medic dermatolog, pentru a beneficia de recomandări de specialitate sau chiar un tratament pentru scalp, dacă este cazul.

 

Rutina de îngrijire a părului

Chiar dacă alegi șamponul potrivit tipului tău de scalp, trebuie să reții faptul că acesta este doar unul din pașii rutinei de îngrijire a părului. Șampoanele cu rol anti-cădere, anti-mătreață, etc. se adresează unor probleme ale scalpului, lungimile și vârfurile având nevoie de un produs cu rol de hidratare sau pentru menținerea culorii, în funcție de nevoie.

Nu omite folosirea măștii de păr, aplicate pe lungimi, la fiecare spălare, și un leave-in care va ajuta la menținerea hidratării părului. Este important ca, după ce ai terminat de uscat părul, să aplici pe vârfuri un ulei hrănitor. Acest lucru ajută să îl faci zi de zi pentru sigilarea cuticulei firului de păr și menținerea hidratării.

În cazul în care utilizezi placa de păr sau ondulatorul, nu ar trebui să îți lipsească un produs cu rol de protecție termică.

 

Acum că ai aflat după ce ingrediente să te uiți pentru a-ți alege produsul potrivit părului tău și cunoști pașii unei rutine corecte de îngrijire, vei putea să îl menții frumos și sănătos, cu produsele potrivite.

 

Dacă ți-au fost utile aceste sfaturi, m-ar ajuta să știu părerea ta în comentarii! Și nu te sfii să distribui articolul pentru a împărtăși aceste detalii și cu prietenele tale.

 

Parmy hairstylistul tău

0 440 Views

Leave a comment