Căderea părului: 9 sfaturi pentru stimularea creșterii părului

Cu siguranță te-ai confruntat sau ai auzit pe cineva că are probleme cu căderea părului.

Părul este normal să cadă, fiindcă această etapă face parte din ciclul său de viață. În medie, pierdem aproximativ 100 fire de păr pe zi. Dacă este mai mult de atât, mergi la un medic dermatolog, cel mai bine, pentru a identifica cu exactitate cauza și a-ți recomanda soluțiile potrivite ție.

 

Să nu crezi că noi, hairstyliștii, suntem feriți de această problemă, pentru că știm o mulțime de trucuri. Ni se întâmplă și nouă!

Îți ofer exemplul meu:

Când am fost însărcinată am avut cel mai frumos păr de până atunci, însă, după ce am născut, părul meu undeva în jur de 4-7 luni a început să cadă.

Și nu, nu este din cauza alăptatului, cum aud adesea și să îți spun de ce …

Fiica mea Ambra s-a născut cu o problemă mare de sănătate (lipsă de esofag) și nu i-am dat laptele meu. Așadar, nu alăptarea este cauza căderii, dar nu o excludem nici pe aceasta.

 

De ce ne cade părul?

Pentru a înțelege motivele pentru care părul nostru ne cade, hai să vedem împreună cum decurge viața unui fir de păr.

Creșterea părului nostru are 3 stadii, astfel:

  • Faza anagenă – etapa activă de creștere a părului, în care firele cresc cu 1 – 1,5 cm pe lună, cu o durată de 2-6 ani din ciclul de viață al unui fir de păr;
  • Fata catagenă – de regresie, ce durează 2-3 săptămâni, timp în care foliculii noștri se pregătesc de inactivitate, iar, spre sfârșitul acesteia, împing firul de păr spre exterior, pentru urma să cadă (1% din firele nostre de păr se află în această etapă acum.);
  • Faza telogenă – este perioada de repaus, de „hibernare” a foliculilor, cu o durată de 2-3 luni, când firele își încheie durata de viață și cad, moment în care, noul fir de păr care s-a format trece în etapa anagenă.

Firele de păr care ne cad zilnic sunt cele aflate în această ultimă etapă, adică mai puțin de 10% din totalul firelor noastre de păr.

 

În cazul în care obișnuiești să îți ții părul prins pentru un timp îndelungat, în momentul în care îl vei desface ai putea crede că părul îți cade în mod excesiv, însă acelea sunt firele care ar fi căzut în mod normal în ziua respectivă, dar fără să le observi.

La fel și în cazul în care ai părul lung, cantitatea poate părea uneori mare, dar numărul firelor pierdute nu este, de fapt, unul care să te îngrijoreze.

 

În momentul în care pierzi mai mult de 100 de fire de păr pe zi atunci putem vorbi de o problemă legată de căderea părului.

 

Cauzele căderii părului

Cauzele căderii părului sunt multiple, de la cele legate de starea noastră de sănătate, anumite obiceiuri și până la evenimente din viața noastră.

 

Factori de risc

Pentru căderea părului trebuie, să ținem cont de mai mulți factori, cum ar fi:

  •  factori ereditari (fetele moștenesc cu 2 generații în urmă, alopecia androgenică fiind transmisă ereditar);
  •  probleme legate de glanda tiroidă;
  •  anestezii, nașteri, operații care ar putea supune corpul nostru unui stres suplimentar;
  •   regimurile alimentare severe;
  •  spălatul incorect;
  •  prinsul prea des și strâns în coadă sau coc;
  •  lipsa mineralelor și a vitaminelor.

 

STRESUL

Una din cele mai des întâlnite cauze ale căderii părului este stresul. Cum acesta este responsabil de numeroase procese din corpul nostru, afecâtându-le considerabil, este firească influența sa asupra podoabei noastre capilare.

 

ALIMENTAȚIA

O alimentație sănătoasă este esențială pentru a avea un păr frumos și sănătos. În cazul în care ținem diete drastice, nu ne alimentăm echilibrat sau avem anumite carențe de vitamine putem observa o accelerare a căderii părului.

Părul nostru are nevoie de:

  • vitaminele din grupul B pentru rezistență și textură;
  • vitamina C pentru creștere;
  • vitamina A, pentru menținerea hidratării prin producția naturală de sebum;
  • vitamina E, ce susține circulația la nivelul scalpului.

Așadar, o dietă echilibrată îți va oferi baza necesară pentru un păr sănătos.

 

HORMONII

Perioada post-partum și fluctuațiile hormonale sunt o altă cauză a căderii părului.

 

De ce cade părul când copilul tău are în jur de 7 luni?

Deoarece în cele 9 luni de sarcină iei vitamine și ai grijă de tine, iar când bebe se naște ia cu el o parte din acestea. La aceasta, se mai adaugă și un posibil nivel de stres.

De asemenea, dezechilibrul hormonal, în special scăderea nivelului de estrogen, declanșează o schimbare considerabilă a fazei telogene, care cauzează căderea severă a părului.

 

ANOTIMPUL

Cum legătura noastră cu natura este una extrem de strânsă, chiar dacă trăim într-un mediu urban, schimbările de anotimp își aduc și ele aportul cu privire la părul nostru. Studiile au demonstrat că, în special primăvara și toamna, în lunile aprilie-martie și septembrie-octombrie mult mai multe fire de păr trec în faza telogenă, de repaus, căzând. Aceste vârfuri sezoniere sunt datorate fluctuației cantității de soare, implicit a vitaminei D pe care o procurăm pe cale naturală, de la soare, influențându-ne părul.

 

MEDICAMENTELE

Tratamentele cu medicamente puternice, chimioterapia sau chiar antidepresivele și anticoncepționalele pot conduce la modificări ale structurii părului nostru, declanșând căderea sa.

Mai nou, există un nou factor de natură medicală care poate conduce la căderea părului – virusul Covid. Fie că ai urmat sau nu un tratament în perioada în care ai avut boala, corpul tău fiind supus unui stres în timpul convalescenței, în perioada imediat următoare vindecării, părul tău este posibil să cadă.

 

9 sfaturi pentru stimularea creșterii părului

După identificarea cauzei care a condus la căderea părului, există câteva trucuri pe care le poți face pentru a-i stimula creșterea. Iată câteva recomandări de mare ajutor:

 

  1. Totul începe de la spălatul corect. Vezi articolul: Cum speli corect părul pentru afla cum poți face acest lucru.

 

  1. Masajul capilar la nivelul scalpului ajută și el. În fiecare zi, dimineața, poți face un masaj de 5 minute pe scalp, cu buricele degetelor, cu mișcări circulare pentru a stimula circulația sanguină

 

  1. Poți folosi loțiuni, șampon sau fiole anti-cădere. Există numeroase opțiuni pe piață, dintre care le vei găsi cu siguranță pe cale care vor da rezultate la tine, fiindcă tipologia organismului fiecărei persoane și, implicit, a părului este diferită, de aceea nu este un singur produs care să dea rezultatele dorite la toată lumea.

 

  1. Poți apela la suplimente alimentare precum:
  • ulei de pește, vitaminele C și D,  care întăresc firul de păr, combat căderea și uscăciunea acestuia;
  • vitamina A și betacaroten, ce combat problemele la nivelul foliculilor de păr;
  • zinc, deficitul din această substanță fiind asociat cu căderea părului și cu probleme la nivelul scalpului.
  • acizii grași Omega-3, ce stimulează circulația la nivelul scalpului, combătând căderea.

 

Atenție!

Dacă vrei să iei suplimente alimentare pentru păr, asigură-te că sunt cele potrivite pentru tine, discutând cu un medic înainte.

 

  1. Consumă alimente precum:
  • banane, ce conțin Omega-3, vitamina C și acid folic, esențiale pentru un păr sănătos;
  • legume verzi precum spanacul, varza Kale, bogate în zinc, un element important pentru sănătatea părului;
  • avocado, care stimulează producția de colagen și reduce uscăciunea scalpului, ajutând părul fragil, casant ce se rupe;
  • pepene roșu, roșii și mango, bogate în licopen, o substanță importantă în menținerea integrității firului de păr;
  • ouă, ce au aminoacizi ce mențin umiditatea scalpului, dar și biotină;
  • fructe de pădure sau pește precum somonul și tonul, fiind bogate în biotină, vitamina cea mai eficientă în lupta împotriva căderii părului;
  • semințe de dovleac, ce împiedică căderea grație stearinei, un compus ce formează un strat protector pe firul de păr și pe rădăcina acestuia.

 

  1. Optează pentru produse ce NU conțin sulfați, siliconi sau parabeni, fiind benefice în această situație.

 

  1. Atunci când îți piepteni părul, fă-o cu blândețe și nu zgâria niciodată scalpul. Pentru acest lucru poți achiziționa o perie pentru extensii, cu două tipuri de peri, aceasta ajutând descurcarea și permițând pieptănarea ușoară.

 

  1. Un alt sfat ar fi să își vizitezi stilistul pentru a tunde puțin părul, pentru a avea mai multă putere și rezistență.

 

  1. Poți merge la salon pentru a beneficia de tratamente personalizate, în funcție de nevoile tale.

 

Indiferent de cauza care a produs căderea părului tău, trebuie să știi că este nevoie de o schemă de tratament atât extern, cât și intern pentru a remedia problema. Pentru partea externă, hairstylistul tău te poate ajuta, atât cât ține de competența sa. Dar, repet: este important să te vadă și un medic pentru a identifica motivul care a dus la apariția problemei căderii părului și pentru a-ți recomanda tratamentul intern potrivit sau un regim alimentar care să te susțină.

 

Alte aspecte de care să ții cont

Chiar dacă căderea părului poate părea îngrijorătoare, stresantă, îți spun, din proprie experiență, că, în timp, părul tău va crește la loc, așa că nu va trebui să îți faci foarte mari griji. Însă, nu în toate cazurile va crește la fel sau tot.

Un aspect important și, în unele cazuri, plăcut este faptul că se poate schimba textura lui, adică dacă a fost creț se poate îndrepta sau invers.

 

Dacă ți-a plăcut acest material, îți sugerez să le inviți pe prietenele tale să acceseze pagina mea: https://parmychirculescu.ro/

 

Te îmbrățișez,

Parmy hairstylistul tău.

0 416 Views

Leave a comment